Könyv jelent meg Pierre Claverie algériai püspökről – Rendíthetetlenül hitt a keresztények és muzulmánok közötti párbeszédben

Hazai – 2004. december 2., csütörtök | 10:12

Vatikán: A római Francia Kulturális Intézetben a közelmúltban bemutatták annak a könyvnek az olasz fordítását, amely Pierre Claverie, oráni püspök életútját mutatja be. A „Püspök a muzulmánok között, Pierre Claverie algériai vértanú” című kötet szerzője Jean-Jacques Pérennés domonkos, a kairói Keleti Tanulmányok Intézetének vezetője és az arab országokban élő domonkosok elöljárója, aki 10 éven át Algériában élt és jól ismerte rendtársát, Orán püspökét. A sajtóbemutatón Michael Fitzgerald érsek a vértanú püspököt méltatva megállapította: Pierre Claverie egy püspök valamennyi jó tulajdonságát egyesíteni tudta saját személyében, de legszebb jellemvonása a barátság volt. Pierre képes volt barátságot kötni minden emberrel, pedig jól tudjuk, hogy ez nem volt könnyű az algériai körülmények között. Egy másik hozzászóló azt emelte ki, hogy Pierre Claverie milyen jelentős szerepet játszott az iszlámmal való párbeszéd történetében. A keresztények és a muzulmánok kapcsolatát nagy lendülettel és melegséggel ápolta, ám ugyanakkor reálisan nézett szembe a kérdéssel, mert jól ismerte a nehézségeket. A személyes kapcsolatokat részesítette előnyben, bár álláspontja mindig a hitből táplálkozott. Lényegében az életével fizetett az algériai emberekkel való szolidaritásáért.
Pierre Claverie 1938-ban született az algériai fővárosban. 1981-ben, amikor átvette az oráni egyházmegye kormányzását, kijelentette: a vallások között állandóan újra kell kezdeni a párbeszédet, ez az egyetlen mód arra, hogy lefegyverezzük a bennünk és másokban élő fanatizmust. 1996. augusztus elsején utcai merénylet oltotta ki életét, muzulmán sofőrjével együtt halt meg. Pierre Claverie meggyilkolása egy hosszú sorba illeszkedik. Néhány nappal az ellene elkövetett merénylet előtt elraboltak 7 francia származású trappista szerzetest és kivégezték őket. Később hasonló sorsa jutott másik 7 szerzetes is.
A Pierre Claverie életéről írt könyvet arab nyelvre is lefordították és folyamatban van angol fordítása is. VR/MK