Kolostorapartmanokat áldott meg Vasváron Székely János püspök – KÉPRIPORT

Hazai – 2022. december 16., péntek | 9:00

Székely János szombathelyi megyéspüspök december 8-án megáldotta a vasvári domonkos rendi kolostorban kialakított apartmanszállásokat.

Az apartmanok átadásán részt vettek domonkos szerzetesek és a városi képviselő-testület tagjai is.

Zágorhidi Czigány Balázs, a Domonkos Rendtörténeti Gyűjtemény vezetője és Zágorhidi Czigány Ákos az ünnepségen bemutatták a kolostor történetét, valamint a felújítási munkálatokról is beszámoltak.

Székely János püspök az eseményen kiemelte: „Nagyon kevés hasonló műemléke van Magyarországnak, és Vas megyének talán egyetlenegy sincs ezen a kolostoron kívül, amely ennyire nagy, ennyire régi, és amely a régi formájában maradt volna meg. Csak a jáki templom hasonlítható hozzá – mutatott rá a főpásztor.  – A kettő nagyjából ugyanabban az időben épült.

A domonkos rend 1216-ban alakult, 1221-ben már itt voltak Magyarországon, és aztán húsz évvel később, 1241-ben, a tatárjárás előtt közvetlenül indul meg ennek a templomnak és a kolostornak az építése. Hála Istennek megőrizte ősi formáját ez a gyönyörű nagy épület” – fogalmazott beszédében a szombathelyi megyéspüspök.  

A főpásztor szavait IDE kattintva hallgathatják meg.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria