Kolozsvárra látogatott Arturo Sosa, a jezsuita rend általános elöljárója

Megszentelt élet – 2024. május 17., péntek | 10:27

Arturo Sosa, a Jézus Társasága általános elöljárója május 13. és 15. között Kolozsváron tartózkodott, hogy felkeresse a romániai jezsuita műveket. Május 14-én a kolozsvári Manréza Központ – Lelkigyakorlatos Házban mutatott be szentmisét helyi rendtársaival. A Babeş-Bolyai Tudományegyetemre is ellátogatott; az intézmény tavaly novemberben avatta őt díszdoktorrá.

A jezsuita generális az egyetem napja keretében, május 14-én tett látogatást a Babeş-Bolyai Tudományegyetemen. A kolozsvári egyetem elődjét 1581-ben jezsuita kollégiumként Báthory István lengyel király, erdélyi fejedelem és Litvánia nagyhercege alapította.

A Jézus Társasága általános elöljárója és kísérete Daniel David rektor vezetésével  tekintette meg az egyetemet, valamint a Szabók bástyájában található, a jezsuiták erdélyi, kolozsvári történetéről szóló, Az akadémia és a város című állandó kiállítást.

Beszédében és az BBTE rektorával folytatott megbeszélések során a Jézus Társasága legfőbb elöljárója többek között megjegyezte, hogy az 1581-ben alapított kolozsvári egyetemi rangú intézmény, az Academia Claudiopolitana az elsők között volt és van a nemzetközi jezsuita egyetemi hálózatban, amely a Ratio Studiorumot (a jezsuita tantervet) megalkotta és a gyakorlatban alkalmazta. Arturo Sosa rámutatott az eredeti és a mai intézmény közötti értékfolytonosságra is, amelyet az BBTE rektora „inkluzív kiválóságnak” nevezett.

Forrás és fotó: romkat.ro; kolozsvári Manréza Lelkiségi Központ Facebook-oldalaUP News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria