Kolumbusz Lovagok – humanitárius segélyakció az üldözött keresztényekért

Kitekintő – 2015. augusztus 6., csütörtök | 12:39

Miután a Kolumbusz Lovagok amerikai katolikus jótékonysági szervezet már 3 millió dollár értékű humanitárius segélyt adományozott a közel-keleti keresztényeknek és más vallási kisebbségeknek, most tovább bővíti tevékenységét – tájékoztat a Vatikáni Rádió.

A Kolumbusz Lovagok, a világ legnagyobb katolikus jótékonysági szervezete megsokszorozza erőfeszítéseit, és országos kampányt indít adománygyűjtés céljából, illetve azért, hogy felhívja a társadalom figyelmét a közel-keleti keresztények és mások szenvedéseire.

A kezdeményezés részeként a következő hétvégétől a televíziókban az alábbi reklámmal is népszerűsítik az adakozási lehetőséget.

A szervezet a segélyprogramról további információkat tesz közzé nemzetközi konferenciáján, amelyet augusztus 4–6. között tart Philadelphiában. A tanácskozáson részt vesznek iraki és szíriai érsekek azokról a területekről, ahol a keresztények elleni erőszak különösen is súlyos.

Július 26-án a The New York Times Magazine címlapján és hosszú cikkben foglalkozott a nemzetközi közösség hallgatásáról a közel-keleti keresztények sorsával kapcsolatban. Az írás címe: A kereszténység vége a Közel-Keleten? Az újságíró hangsúlyozza, hogy szélsőséges csoportok „rabszolgasorsba hajtják, meggyilkolják és földönfutókká teszik a keresztényeket, akik semmilyen segítséget nem kapnak”. Továbbá utal a Pew kutatóintézet tanulmányára, miszerint „jelenleg több keresztény szenved vallásüldözéstől, mint a kereszténység történetének korai időszakától kezdve bármikor”.

A Kolumbusz Lovagok 2014-ben hozta létre a keresztény menekültek segélyalapját egymillió dollár tőkével. A humanitárius támogatás keretében új otthont biztosítottak azoknak, akiknek el kellett menekülniük szülőföldjükről, és orvosi ellátóhelyeket hoztak létre azokon a területeken, ahol a keresztények és más menekültek sokasága él.

„A közel-keleti keresztényeknek szörnyű helyzettel kell szembenézniük – a kihalás veszélyével is –, míg a nemzetközi közösség reakciója szánalmas” – nyilatkozta Carl Anderson, a Kolumbusz Lovagok elöljárója. „Ferenc pápa sürgeti a nemzetközi közösséget, hogy tegyen lépéseket a keresztények megsegítésére a Közel-Keleten. A Kolumbusz Lovagok szervezete, amely régóta támogatja a vallásüldözés áldozatait, válaszol erre a felhívásra. Felkéri tagjait és a társadalom egészét, hogy segítsenek megmenteni azok életét, akik pusztán keresztény hitük miatt üldöztetést szenvednek.”

A Kolumbusz Lovagok humanitárius segítségnyújtása hosszú múltra tekint vissza, és intenzívebbé vált a 2001. szeptember 11-i terrortámadások után. 2013-ban a Fülöp-szigeteki tájfun, a Katrina és Sandy hurrikánok, az amerikai tornádók, a mexikói árvíz, valamint az indonéziai és japán cunamik okozta természeti katasztrófa érintettjeinek nyújtott jelentős támogatást.

A Kolumbusz Lovagok a világ legnagyobb katolikus fraternitása, amelynek világszerte 1,9 millió tagja van. Az egyik legaktívabb jótékonysági szervezet az Egyesült Államokban. 2014-ben 173,5 millió dollár adományt osztott szét, és 71,5 millió óra önkéntesszolgálatot végeztek tagjai.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: NYT

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria