Konferencia Szent Maximilián Kolbe szenttéavatásának évfordulóján

Kitekintő – 2007. október 19., péntek | 16:29

25 éve avatták szentté Maximilian Kolbét, a „kiengesztelődés szentjét”. Ebből az alkalomból háromnapos konferencia kezdődött pénteken Varsóban. A tanácskozás témája: Kolbe hatása a német-lengyel megbékélés folyamatában.

A német KNA hírügynökség tájékoztatása szerint az ülésen – amelyre a Kolbe által 80 éve alapított niepokalanowi ferences kolostorban kerül sor – részt vesz többek között Józef Glemp bíboros, Lengyelország prímása és Claudio Hummes bíboros, a Kléruskongregáció prefektusa. A Német Püspöki Konferenciát a görlitzi püspök, Konrad Zdarsa képviseli.

A konferenciát vasárnap hálaadó szentmise zárja, amelyet a Lengyel Püspöki Konferencia elnöke, Józef Michalik érsek mutat be.

Szent Maximilián Kolbe 1941-ben áldozta fel életét az auschwitzi koncentrációs táborban, hogy megmentsen egy kétgyermekes családapát. A lengyel pap az éhhalál büntetését vállalta, s mivel a halálraítéltek közül az ő szervezete bírta legtovább az éhséget, a tábori hóhér ölte meg injekcióval.  II. János Pál pápa 1982. október 17-én avatta szentté.

Magyar Kurír

Kép: www.catholic-forum.com