Kongóban dzsihadista támadások miatt 30 ezer gyerek nem járhat iskolába

Kitekintő – 2024. április 9., kedd | 19:43

Legalább tíz embert meggyilkoltak és több épületet felgyújtottak az Iszlám Államhoz kötődő Szövetséges Demokratikus Erők (ADF) nevű csoport tagjai az április 3-ára virradó éjszaka Mangina faluban, Észak-Kivu tartományban, a Kongói Demokratikus Köztársaság (KDK) keleti részén.

A támadók felgyújtották a helyi egészségügyi központ egy részét, valamint egy tucat házat és boltot. A falubeliek nem értik, hogyan tudták ilyen könnyen végrehajtani a támadást egy olyan területen, ahol kongói és ugandai katonák is jelen vannak.

Az ADF egy ugandai lázadócsoport, amely már régóta jelen van Észak-Kivuban és Ituriban, rettegésben tartja a helyi lakosságot. Az ADF 2019-ben bejelentette, hogy csatlakozik az Iszlám Államhoz, ezzel is hangsúlyozva dzsihadista jellegét. A ma már ISCAP, azaz az Iszlám Állam Közép-afrikai Tartománya néven is ismert ADF erőszakos fellépése miatt közel harmincezer diák, köztük tizenegyezer lány nem járhat iskolába Ituri tartományban Irumu, Észak-Kivu tartományban Eringeti területén.

Egy nemrégiben végzett felmérés szerint hetvenkilenc általános és középiskolát zártak be ezeken a területeken a biztonság hiánya miatt. Az iskolaépületek egy részét a lázadók felgyújtották.

Március végén a Beni területen (Észak-Kivu) található Mamove falu lakói arról számoltak be, hogy 2023 októbere óta az ADF több mint 80 embert ölt meg, 60 embert pedig elraboltak. A lázadók egyre inkább jelen vannak Beni perifériáin, helyi források szerint március 1. és 24. között több mint nyolc támadás célpontja volt a város, különösen a Mulekera nevű városrész. A támadások során több tucat embert brutálisan megöltek és sokan eltűntek, számos anyagi javat pedig eltulajdonítottak, kifosztották a raktárakat, ahol a térség egyik legértékesebb termékét, a kakaót tárolták.

Forrás: Fides.org

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír
(tzs)

Kapcsolódó fotógaléria