Kongóban meggyilkolták Léopold Feyen szalézi misszionáriust

Megszentelt élet – 2023. december 14., csütörtök | 16:49

December 12-én, kedden halálra késelték Kinshasában, a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában a 82 éves Léopold Feyen szalézi szerzetes papot. Holtan találtak rá a szobájában, a Masina negyedben található Szűz Mária, a keresztények segítsége plébánián.

Léopold Feyen a belgiumi Hechtelben született 1941. augusztus 19-én. Belépett a szalézi rendbe, ahol 1961. augusztus 25-én tette le örökfogadalmát. 1967. szeptember 13-án szentelték pappá. 1961 óta élt Kongóban. Hosszú évekig tartó missziós munkája során nagy energiát fektetett a Lubumbashiban található Ifjúság Városa elnevezésű intézmény működtetésébe, amely Katanga tartomány egyik legjobb szakiskolája, ahol ácsokat, autószerelőket, építőipari szakmunkásokat, hegesztőket, gépészeket és mezőgazdasági szakmunkásokat képeznek, és amelynek része egy hatvan fiú számára fenntartott bentlakásos iskola is.

A gyilkosság nagy fájdalommal töltötte el a helyi közösséget. Léopold atya, akit mindenki Koko Pol néven ismert, idős volt, és egészségügyi problémákkal küzdött. A helyi közösségben már nem vállalt aktív tevékenységet, de még mindig felügyelte a veteményeskertekben folyó munkát, ahonnan az iskolákat ellátják zöldséggel és gyümölccsel.

Több évtizedes munkája során a fiataloknak szentelte életét, különösen az utolsóknak, az elhagyatottaknak, és Don Boscóhoz hasonlóan „atya, tanító és barát” lett számukra, a jó pásztor lelkületével élt közöttük.

Egyelőre nem sokat lehet tudni a gyilkosságról. A helyi média által közölt és a Focus on Africa című olasz hírmagazin által átvett tanúvallomások szerint Feyen atyát egy eddig nem azonosított támadó késelte meg.

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Fides; Agenzia Info Salesiana

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria