Könyvet adnak ki Pekingben a kínai katolikus egyházmegyék történetéről

Kitekintő – 2023. június 20., kedd | 16:33

Pekingben hamarosan kiadják Liu Zhiqing (Liu Csecsing) vallástörténész A katolikus egyházmegyék fejlődéstörténete Kínában című könyvét, amely az egyes egyházmegyék történeti szakaszait követi nyomon az alapítástól kezdve 1946-ig – olvasható a Fides katolikus hírügynökség június 15-én megjelent cikkében.

A könyv, amelynek első kiadása 2017-ben látott napvilágot, hamarosan frissített változatban jelenik meg, új tartalmakkal és észrevételekkel gazdagítva. Ez a tudományos szempontból nagy horderejű munka nemcsak a múltbeli történelmi események iránt érdeklődő tudósok számára érdekes, hanem a kínai katolicizmus jelenét és jövőjét illető kérdéseket is érinti. A kínai katolikus egyházmegyék felosztása az egyik legfontosabb kérdés, amely a Szentszék és a kínai kormány között folyó, jelenlegi és jövőbeli tárgyalások középpontjában áll.

Liu Zhiqing professzor történelmi szemszögből megírt tanulmánya értékes képet nyújt a kínai egyházmegyék jelenlegi helyzetéről. A könyv konkrét tanácsok és javaslatok tárházának is tekinthető a kínai katolikus egyházmegye-hálózat jövőbeli megszervezésével kapcsolatban.

Az egyháztörténeti munka az 1576-tól (az első kínai egyházmegye, a  makaói megalakulása) 1946-ig (a kínai katolikus hierarchia létrejötte) terjedő időszakot öleli fel. A könyvhöz egy nagyon hasznos táblázat is kapcsolódik a kínai katolikus egyházmegyék fejlődéstörténetéről. A mű többéves mélyreható kutatás gyümölcse, amely szerzetesrendek archívumaiban őrzött dokumentumokra és forrásokra, valamint a Kínai Katolikus Egyház kimagasló személyiségeinek – mint például Zhang Huaixin (Csang Huajhszin) (1925–2016), a Honan tartománybeli weihui (vejhuji) egyházmegye (ma anjangi egyházmegye) püspöke – tanúvallomásaira támaszkodik.

Az egyházmegye – olvasható a rövid bevezetésben – a katolikus egyház „alapegysége”. Kínában a katolikus missziók létrehozása „a Jüan-dinasztia alatt kezdődött, de a dinasztia bukásával megszakadt. Az 1570-es években Makaó független egyházmegye lett”. „1949-ben, az új Kína megalapításának előestéjén – olvasható a bevezetőben – Kínában 144 egyházmegye volt.” A könyv rendszerezve rekonstruálja Kína katolikus egyházmegyéinek történelmi fejlődését, alapvető információkat közölve az egyes egyházmegyék élén egymást váltó püspökökről, valamint nyomon követi ezek alapításának és fejlődésének történetét, és tisztázza az egyházmegyék fennhatósága alá tartozó kerületek, megyék és városok határait. A könyv részletes ábrát is tartalmaz a kínai egyházmegyék felosztásáról 1949-ig.

*

Liu Zhiqing professzor a Honani Egyetemen diplomázott történelemből 1988-ban. Ma az Anjangi Egyetem Történelmi és Társadalmi Fejlesztési Intézetének oktatója és a Vallás- és Kultúrakutató Intézet igazgatója. Ezenkívül a Hongkongi Kínai Egyetem és a tajvani Fu Jen Katolikus Egyetem vendégkutatója is. A Hongkongi Kínai Egyetemmel való együttműködése révén a professzor a Katolikus Tanulmányok Központjával évente látogatásokon, valamint cserekutatásokon is részt vesz. Több mint harminc éve tanulmányozza a kínai katolicizmust, és több mint húsz éven át mély barátság és kölcsönös megbecsülés fűzte Zhang Huaixin püspökhöz. A kínai katolicizmusról szóló írásai közül kiemelkednek a Tanulmány a kínai katolikus egyházmegyék történetéről és jelenlegi helyzetéről című esszéje, valamint a Gondolatok a papképzésről az anjangi egyházmegyében; A kanadai misszionáriusok négy missziója Anjangban; A kínai társadalomra gyakorolt vallási hatások alapvető elemzése; A katolicizmus krónikái Honanban című tanulmányai. Legutóbbi, nemrégiben publikált kutatásának címe A Kínában működő kongregációk missziós történetének tanulmányozása, amely átfogó képet nyújt a 27 kongregáció, missziós intézet és apostoli életet élő társaság által végzett missziós szolgálatról.

Fordította: Hollósi Judit

Forrás és fotó: fides.org

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria