Közel 1200 gyermek nyaral a Szombathelyi Egyházmegyei Karitász nardai táborában

Hazai – 2023. július 11., kedd | 19:55

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász idén 28. alkalommal szervezte meg nyári napközis táborát általános iskolás, főleg nehéz körülmények között élő gyermekek részére. Június 28-tól a nardai plébánia óriási kertjével igazi gyermekparadicsommá vált, ahol nyolc héten keresztül hetente közel 150 gyerek élvezheti a vakáció örömét.

Ugyan a tábor már a nyári szünet első hetében elindult, a hivatalos, ünnepi megnyitót június 28-án tartották. A nyitó szentmisét Székely János szombathelyi megyéspüspök mutatta be.

A szentmise előtt a gyerekek lelkesen gyakorolták az énekeket, ebben segítségükre voltak a szombathely-szőllősi Jézus Szíve-templom Szőllőszemek zenekara tagjai is, akik a szentmise zenei szolgálatát látták el.

Székely János megyéspüspök köszöntőjében felidézte gyermekkora nyarait, amelyeket gyakran töltött a családjával a Balaton mellett. Sokat játszottak, úsztak, bicikliztek, sakkoztak, azonban, mint mondta, volt valami különleges ezekben a nyaralásokban. Édesanyjával és húgával minden reggel átbicikliztek a szomszéd faluba, hogy ott a templomban szentmisén vehessenek részt. A nyaralásukon ott volt Jézus.

Szentbeszédében Székely János arról beszélt, hogy a tábor kihívja a szobájukból a gyerekeket, hogy ne csak a gépekkel foglalkozzanak, hanem az emberekkel is. „Isten kihív titeket otthonról, a szobából a telefon mellől, hogy nézzétek a gyönyörű világot, nézzétek egymás arcát, hogy az életetek, gazdagabb, szebb legyen” – mondta a szombathelyi főpásztor.

Ennek a tábornak a különlegessége az, hogy Jézus is jelen van. Leginkább a szívünkben lakik. Azonban a szívünk ajtajának a kilincse belül van. Jézus akkor tud a szívünkbe belépni, ha ezt a titokzatos belső kaput mi magunk kinyitjuk.

Székely János arra buzdította a táborozókat, hogy legyenek olyan gyerekek, akik fölsegítik, aki elesett, legyenek olyanok, akik nem kigúnyolják a másikat, hanem megvédik őket.

Püspök szentbeszéde ITT hallgatható vissza.

Az idei különleges tábor – mondta Tuczainé Régvári Marietta egyházmegyei karitászigazgató –, ugyanis hosszú idő után szinte teljesen megújult. Mindezért köszönet illeti a tábor támogatóit, segítőit, szponzorait.

A nyár folyamán, egészen augusztus közepéig zajlik a tábor Nardán;  a gyerekek közül a legtöbben Szombathelyről és környékéről érkeznek, de van olyan gyermek is, aki Borsod vármegyéből jön a táborba, illetve néhányan még Budapestről, sőt, egyvalaki majd Spanyolországból érkezik.

A Szombathelyi Egyházmegyei Karitász igazgatója elmondta, szükség van arra, hogy ezek a gyerekek ne csak „megőrzésre” legyenek itt, hanem rengeteg programot tudjanak adni nekik.

Idén ötven kárpátaljai gyereket is vártak a táborba, de nem jöhettek el, mert himlőjárvány tört ki Kárpátalján. Számukra a Szent Gotthárd Általános Iskola és Gimnázium, a körmendi Boldog Batthyány László Katolikus Általános Iskola és a Vas Megyei SzC Gépipari és Informatikai Technikum diákjai gyűjtöttek ajándékot.

Ha a járvány elmúlik és eljöhetnek nyaralni a gyerekek, Székely János megyéspüspök felajánlotta, hogy a Püspökvár kertjében található szolgálati lakásba befogadja őket.

A nyolc hét során a gyermekeket a bőrözés, a kerámiázás, az íjászat és a számos kézműves-foglalkozás mellett Tompa Ferenc és csapata is várja, akik a karitásztáborok kezdete óta a lovaglás szépségével ismertetik meg a táborozókat.

Ezenkívül új csocsó- és pingpongasztalok, kosárpalánk és trambulinpark is a gyerekek önfeledt kikapcsolódását szolgálja. A homokozó fölé hatalmas napvitorla került, az önkéntesek pedig végtelen szeretettel és odafigyeléssel segítik a táborozók felhőtlen időtöltését.

A konyhában három nardai asszony szorgoskodik már évek-évtizedek óta, hogy minél finomabb étel kerüljön ebédre a gyerkőcök elé. Egy korszerű mosogatógép beszerzésével munkájuk most jelentősen könnyebbé vált, hiszen nemcsak a főzés, hanem a rengeteg tányér és evőeszköz elmosogatása is az ő feladatuk volt eddig.

Kéthetente légvár és lovaglás is várja a gyerekeket, a felső tagozatosoknak a RÉV Szenvedélybeteg-segítő Szolgálat munkatársai hetente prevenciós előadásokat tartanak, többek közt internethasználattal és szerhasználattal kapcsolatban, a tábor kispapjai pedig a keresztény-katolikus értékrenddel ismertetik meg a gyerekeket.

Forrás: Szombathelyi Egyházmegye; Büki László / Vaskarika

Fotó: Vaskarika

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria