Szalézi ministránstábor – középpontban Boldog Sándor István

Megszentelt élet – 2014. július 21., hétfő | 16:35

Péliföldszentkereszten tartották július 16. és 20. között a magyarországi szaléziak legrégebbi hagyományokkal rendelkező, országos táborát, a szalézi ministránstábort. Középpontjában a rendtag Boldog Sándor István vértanú személye állt – írja a Szaléziak.hu.

A Don Bosco Szaléziak 1994 nyarán szerveztek először ministránstábort tíz–tizenhat éves fiúk számára. Azóta minden évben megrendezik, hagyományosan Péliföldszentkereszten. Egyetlen alkalommal tartották más helyszínen, Ibrányban.

A szaléziak a kezdetektől fogva a fiú ministránsokat hívják és szólítják meg ezzel a programmal, hiszen a tábor alapgondolatában a hivatásgondozás is szerepel. Fontos, hogy ne csak megismerjék, hanem meg is szeressék a katolikus hitet; otthon érezzék magukat az Egyházban; tudatosabban végezzék az oltárszolgálatot; tudják, hogy mibe kapcsolódnak bele. Ezért a tábornak mindig nagyon fontos része a liturgia, a gyakorlat mellett az elméleti rész elmélyítése.

Idén Boldog Sándor István életét, lelkiségét, hivatását tanulmányozták játékok, versenyek keretében. Meghallgathattak olyan élő tanúkat is, akik  ismerték a szalézi vértanút: Hollai Feri bácsit, aki a KIOE-ben (Katolikus Iparos- és Munkásifjak Országos Egyesülete) végzett munkája révén állt kapcsolatban Sándor Istvánnal, valamint Pokorni János bácsit, aki a börtönben egy cellában ült vele. Ők személyes előadásokban tettek tanúságot Sándor István személyéről, életpéldájáról.

Bertáné Varga Judit a ministránstáborba is elhozta a „bőröndtárlatot”, tárgyakkal is igyekezvén bemutatni a kort, a hangulatot, a vértanú életét. Dér András rendező Sándor Istvánról készült filmjét is megnézték a fiatalok; a szentmisék tanításai segítették őket abban, hogy megérezzék: az ő életük is hivatás, ahogy a nemrég boldoggá avatott szerzetes élete az volt.

Ábrahám Béla tartományfőnök, a tábor vezetője elmondta: örömmel tapasztalta, hogy a fiúk felkészülten érkeztek, és sok mindent tudtak Boldog Sándor Istvánról. A szalézi vértanú élete több oldalról kapcsolódhat egy fiatal szívéhez, gondolataihoz, akár a hit dimenzióján, akár a nemzeti elköteleződésen, gondolkodáson keresztül. Nemcsak az Egyház vértanújának, de nemzetünk vértanújának is nevezhetjük – fogalmazott.

A hetven résztvevő nyolc csapatba osztva ismerkedett, játszott, szerzett új ismereteket, és vetélkedett a Sándor Istvánról elnevezett kupáért, amelyet idén a szombathelyiek vihettek haza.

A résztvevő csapatok – Balassagyarmat, Budapest–Óbuda, Szombathely, Budapest–Albertfalva, Kazincbarcika, Páty–Péliföldszentkereszt, Csákvár–Szár és a címvédő Borsodnádasd – közül az összesítés szerint idén a szombathelyiek bizonyultak a legjobbnak, ők vihették haza a Sándor István-vándorkupát.

A legjobb ministráns címért folyó versenyben, amelyen minden csapatból egy-egy versenyző vehetett részt, idén is az esztergom–tábori Baranya Bence nyert: ő vihette haza a Savio Domonkos-szobrot.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria