Közös katolikus-evangélikus imafüzet jelenik meg a reformáció 500. évfordulójára

Kitekintő – 2016. február 19., péntek | 19:08

Kurt Koch bíboros, a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa elnöke és Martin Junge tiszteletes, a Lutheránus Világszövetség főtitkára közös levelet írt a reformáció 500. évfordulója alkalmából a katolikus püspöki konferenciák, valamint a Lutheránus Világszövetség tagegyházai részére.


Martin Junge és Kurt Koch

Kedves Testvérek!

Áldott új évet kívánunk nektek, és egyben szeretnénk meghívni benneteket, hogy csatlakozzatok az evangélikus és katolikus közösségekhez, melyek világszerte készülnek a reformáció kezdetének 2017-ben ünnepelt 500. évfordulójára. Ugyanebben az évben ünnepeljük a katolikusok és evangélikusok közötti ökumenikus párbeszéd kezdetének ötvenedik évfordulóját.

2014. március 18-i közös levelünkben megosztottuk veletek a Lutheránus–Római Katolikus Egységbizottság A szembenállástól a közösségig. Evangélikus–római katolikus közös megemlékezés a reformációról 2017-ben című jelentését. Ebben a rendkívüli dokumentumban katolikusok és evangélikusok írják le a reformáció történetét és céljait; ötven év teológiai kutatás áll a hátterében mind katolikus, mind evangélikus részről. Az evangélikus és katolikus közösségeket arra hívja, hogy közösen adjanak hálát, tartsanak bűnbánatot, és tegyenek tanúságot. Hálásak vagyunk a számtalan közös kezdeményezésért, melynek során katolikusok és evangélikusok közösen tanulmányozták a dokumentumot, és így elkötelezték magukat a közös út mellett, mely a szembenállástól a közösség felé vezet minket. (A dokumentum magyar nyelven itt olvasható.)

Az egységbizottság beszámolója alapján a Keresztény Egység Előmozdításának Pápai Tanácsa és a Lutheránus Világszövetség teológusok egy csoportjával együttműködésben elkészített egy liturgikus anyagot a közös imádsághoz a reformáció évfordulójáról való megemlékezéshez. (Az imafüzet angol nyelven itt található.)

Ez az anyag arra hív benneteket, hogy csatlakozzatok a világszerte zajló megemlékezéshez, melyben evangélikus és katolikus közösségek egyaránt részt vesznek – ugyanakkor szabad teret biztosít arra, hogy a helyi liturgikus és zenei tradíciókhoz igazítsátok.

Ez a közös imádság egy különösen jelentős pont közös utunkon a szembenállástól a közösség felé. Hálánkat fejezzük ki, amiért arra hívhatunk benneteket, legyetek társaink ezen az úton, melynek során tanúságot tehetünk Isten kegyelméről a világban.

Forrás: MKPK

Fotó: Evangélikus.hu

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria