Közzétették a pápa marokkói látogatásának logóját

Ferenc pápa – 2019. január 9., szerda | 13:05

Marokkói apostoli útja alkalmával, március 30-án és 31-én Rabat és Casablanca városát keresi fel Ferenc pápa.

A Szentatya elfogadta VI. Mohamed király és Marokkó püspökeinek meghívását, és a muszlim többségű észak-afrikai országba látogat. A Szentszékhez rendelt diplomatákhoz intézett beszédében útját fontos alkalomnak nevezte a vallásközi párbeszéd, valamint a keresztények és muszlimok kölcsönös megismerésének további előmozdítására. A marokkói látogatás lesz Ferenc pápa 26. nemzetközi útja.

Akárcsak az Egyesült Arab Emírségekbe vezető február 3–5. közötti út, a marokkói látogatás is Assisi Szent Ferenc és al-Malik al-Kamil egyiptomi szultán történelmi találkozása 800. évfordulójának esztendejében valósul meg.

A marokkói út logóját közel ötven művész tervei közül választották ki. A logó egy keresztet és egy félholdat ábrázol, a kereszténység és az iszlám hit jelképeit – ez is kiemeli az apostoli vizitáció vallásközi jellegét. Ferenc pápa útja során találkozik a marokkói muszlim vezetőkkel, ahogyan Assisi Szent Ferenc tette 800 évvel ezelőtt. A logó a két ország színeit jelképezi: a piros és a zöld Marokkóé, a sárga és a fehér a Vatikáné. Ferenc pápa neve alatt olvasható az út mottója: „A remény szolgája”, mert a Szentatya Isten szolgáinak szolgája. A jelmondat egyben felidézi az észak-afrikai regionális püspöki konferencia (CERNA) lelkipásztori levelének címét, amelyet a főpásztorok ad limina látogatásukkor adtak át Ferenc pápának 2015-ben. A Szentatyát fogadó ország iránti tiszteletből Marokkó nevét arabul is feltüntették a logóban.

Forrás és illusztráció: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria