Krajewski bíboros evangéliumi küldetése az ukrajnai Herszonban – Ne szokjunk hozzá a háborúhoz!

Kitekintő – 2023. június 27., kedd | 20:59

A pápa karitatív szolgálatát vezető bíboros a meggyötört Ukrajnába utazott, hogy adományokat és gyógyszereket vigyen elsősorban azoknak, akik a Nova Kahovka-i gát felrobbantása miatt szenvedtek. Odesszába és Mikolajivba is ellátogatott, június 27-én Herszonban tartózkodik, ahol közben bombáznak.

Konrad Krajewskit a pápa hatodik alkalommal küldte misszióba Ukrajnába, hogy segítséget és vigaszt nyújtson a háborútól sebzett lakosságnak. A bíboros „evangéliumi küldetésnek” nevezte utazását a Vatican Newsnak küldött hangüzenetében.

Hétfőn abba a dél-ukrajnai városba, Herszonba érkezett, ahol az elmúlt hetekben felrobbantották Nova Kakhovka-i víztározó gátját, és emiatt több mint 80 falut elárasztott a víz, 20 ezer hektárnyi termőföld pusztult el és több mint 150 tonna olaj ömlött ki. A bíboros maga vezette a teherautót, amely tele volt élelmiszerekkel (főleg Koreából származó étellel, több mint 100 ezer adagnyi fagyasztva szárított levessel) és mindenekelőtt gyógyszerekkel, a Vatikánból és a Gemelli Klinikáról. Június 22-én indult el Rómából, 3125 kilométert tett meg.

Krajewski június 26-án, hétfőn a Lvivtől (Lemberg) száz kilométernyire fekvő Drohobicsban járt, a térség második legnagyobb gazdasági központjában, ahol meglátogatott egy görögkatolikus humanitárius központot, amely segítséget és menedéket nyújt a rászorulóknak. Megnézte a kórházat, az alkoholisták számára létrehozott centrumot és a gyermek számára kialakított központot, amely most a szünidőben menekülteket fogad.

A bíboros ezután Mikolajivba utazott, ahol meglátogatta a sorozatos orosz bombázások ellenére még mindig álló, nyitott és aktív plébániát. Néhány órát a helyi plébánossal töltött: „Legutóbb nem tudott kijönni, most el tudtam menni hozzá.” Megköszönte neki, hogy nem menekült el, hogy „ellenállt”, és bátorságot tanúsított. Ugyanezt a hálát fejezte ki a bíboros az emberek felé, akikkel együtt imádkozott a pápa rózsafüzéreivel, amelyeket ajándékba hozott.

A pápa karitatív szolgálatának vezetőjét elkísérte Jan Sobiło harkiv-zaporizzsjai segédpüspök is. Krajewski elmondta: itt és Herszonban „azonnal kiraktuk a gyógyszereket, az elsősegélynyújtáshoz szükséges dolgokat. Egy orvos szétválogatta a gyógyszereket, majd megérkeztek a mentőautók, hogy elvigyék a kórház különböző rendelőintézeteibe”.

Útja során megállt a város központjában is: „Szinte kihalt, minden zárva van... – jegyezte meg a bíboros –, időnként szirénákat hallunk, és amikor megérkeztünk, éppen bombáztak. Egy kilométerre tőlünk füstöt és tüzet láttunk, és még ma este is támadták a várost.” Ennek ellenére „a plébánossal elmentünk az emberekhez, hogy meglátogassuk őket, beszélgessünk és nagyon konkrét segítséget vigyünk”. Hétfő estére várták Krajewski bíborost a görögkatolikus bazilita szerzetesek, aki még ezelőtt nyilatkozott a vatikáni hírportálnak: „Átadjuk nekik a pápa vigasztalását és ölelését, hogy ezzel fejezzük ki számukra: gondol rájuk, nem múlik el nap anélkül, hogy ne imádkozna Ukrajnáért és minden szenvedőért.”

A bíboros a következő napokban még sokat fog utazni: „Két napot Herszonban maradunk, aztán talán Kijevbe megyünk. Találkozni fogok a közösségekkel, mi is sokat, nagyon sokat kapunk ezektől az emberektől.” A misszió utolsó állomása Lvivben lesz, abban a városban, amelyet a többi ukrajnai útja során sem mulasztott el felkeresni: „Aztán még sok kilométer van hátra, és a visszaúton ki tudja, hány találkozás és imádságos pillanat vár még ránk.”

Visszatérésének nincs meg a pontos időpontja, csak az utazás célja biztos. Ugyanaz, mint a korábbi utaknál: „A Szentatya nevében együtt lenni ezekkel az emberekkel. Nem kell sokat beszélni, elég csak itt lenni” – mondja Krajewski, aki azt kérte: „Imádkozzunk mindannyiukért és imádkozzunk saját magunkért is, hogy ne szokjunk hozzá ehhez a háborúhoz, hanem továbbra is segítsünk a rászorulókon!”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás és fotó: Vatican News olasz nyelvű szerkesztősége

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria