Krajewski bíboros: A Szentföld stabil és hiteles békét kíván

Kitekintő – 2023. december 28., csütörtök | 20:55

A pápa főalamizsnása, Konrad Krajewski bíboros a karácsonyt a Szentföldön töltötte. Betlehemben szenteste az éjféli szentmisén és karácsony napján Pierbattista Pizzaballa bíboros, jeruzsálemi latin pátriárka mellett koncelebrált a Születés-bazilikában, majd december 26-án Ferenc pápát is képviselve együtt imádkozott a názáreti keresztény közösséggel.

„A Szentatya küldött ide a Szentföldre, hogy képviseljem őt ezeken a bibliai helyeken, ahol a keresztények a békéért imádkoznak. Elküldött, hogy imádkozzam velük a pápa nevében” – így összegezte a Jeruzsálemben, Betlehemben és Názáretben a szenvedők körében eltöltött napok jelentőségét Konrad Krajewski bíboros, akinek ezzel véget ért a küldetése Krisztus földjén.

A bíboros december 26-át, amikor az Egyház Szent István vértanú halálára emlékezik, Názáret városában töltötte, ahol népes keresztény közösség él. A Jeruzsálemtől 200 kilométerre fekvő Názáretben a bíboros a gázai plébánossal együtt ellátogatott az Angyali üdvözlet bazilikába, ahol csendes imába mélyedtek. Krajewski bíboros elmondta, hogy „elsuttogott egy szívből jövő imát a békéért, együtt Ferenc pápával és a világ keresztényeivel”. A csendes imádságot szentmise követte, majd más felekezetű szerzetesekkel és keresztényekkel együtt elmondták az Úrangyala imát.

Krajewski bíboros meglátogatott néhány szerzetesi közösséget is, mint például a Názáreti Szent Család nővéreit és az Istenes Szent János által alapított betegápoló irgalmasrend szerzeteseit, akik egy nagy kórházat vezetnek Jézus városában.

Konrad Krajewski december 26-án délután a Tiberiás-tó partján található Nyolc boldogság hegyén is imádkozott. Itt az elmélkedésnek Jézus hegyi beszéde és különösen a „Boldogok a béketeremtők...” igeszakasz adta a kiindulópontját. A főalamizsnás hangsúlyozta: „Ott ezekkel a szavakkal imádkoztunk a békéért: »Istenem, kinyilatkoztattad, hogy a béketeremtőket a te gyermekeidnek fogják hívni«. Kértük Istentől: »Add, hogy keressük azt az igazságosságot, amely a stabil és hiteles békét biztosítja számunkra!« Azért a békéért imádkoztunk, amely szilárd és hiteles. Nemcsak fegyverszünetért fohászkodtunk, hanem azért is, hogy békét teremtsünk szívünkben és egymás között. Gáza földjének békére van szüksége” – szögezte le a lengyel bíboros.

December 27-én, szerdán a pápai főalamizsnás Jeruzsálemben a Szeretet misszionáriusai nővéreivel is találkozott, és osztozott a Gázai övezetben tartózkodó három szerzetesnővér szenvedésében, akikről nincs hírük.

A bíboros azzal a bizonyossággal tért vissza a Vatikánba szentföldi útjáról, hogy az ima „a lélek lehelete”, ahogyan Ferenc pápa is már többször megfogalmazta. „A lélek ma a világot pusztító háborúktól szenved, amelyek nyomort és éhezést okoznak – amint a pápa az elmúlt napokban emlékeztetett rá. Az imádság Jézushoz, a Béke Fejedelméhez sokat tehet a szívek megváltoztatásáért és ezáltal az új »emberiség« megteremtéséért.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria