Krajewski bíboros a Szentföldre utazott, a pápa ölelését vitte Betlehembe

Kitekintő – 2023. december 29., péntek | 19:40

A pápa karitatív szolgálatának vezetője a karácsonyt december 22-től a Szentföldön töltötte. Küldetésének csúcspontját a Betlehemben tett látogatása jelentette. Szenteste az éjszakai szentmisén és karácsony napján délelőtt Pizzaballa jeruzsálemi latin pátriárka mellett koncelebrált a karácsonyi liturgián a Születés-bazilikában. A karácsonyi ebédnél találkozott a Gázai övezet lakóinak rokonaival.

Konrad Krajewski bíboros átadta a Szentatya üdvözletét a betlehemi Születés-bazilikában a karácsonyi szertartásra egybegyűlt mintegy kétezer hívőnek, és biztosította őket, hogy Ferenc pápa imádkozik értük, segélyeket szervez és a politikusokat a háború megállítására hívja. A pápa karitatív szolgálatának vezetője a jeruzsálemi latin pátriárkával, Pierbattista Pizzaballa bíborossal együtt találkozott húsz olyan emberrel, akiknek rokonai a Gázai övezetben élnek, és bomba-, illetve rakétatámadások közepette töltik az ünnepeket. Megnyugtatást kértek a maguk és rokonaik jövőjét illetően.

Krajewski bíboros szentföldi küldetésének csúcspontját a Betlehemben tett látogatás jelentette, ahol közvetítette a pápa lelki közelségét, és átadta segélyeit mindazoknak a híveknek, akiknek a háború miatt gyásszal és fájdalommal teli karácsonyban van részük. Betlehemben, a Megváltó születési helyén azonban más légkör fogadta a lengyel bíborost: ünneplőbe öltözött emberek, öltönyös és nyakkendős férfiak, fehér ruhába öltözött nők karácsonyi dalokat énekeltek, köszönetet mondva az Úrnak a borzalmak ellenére, és kifejezve reményüket, hogy ez a háború hamarosan véget ér.

A ferences közösség által szervezett karácsonyi ebéd előtt Pizzaballa pátriárkával együtt Krajewski bíboros találkozott egy csoporttal, akiknek rokonai a Gázai övezetben élnek. Nagyon meglepte a bíborost a találkozó légköre. A Vatikáni Rádiónak elmondta, hogy meghatotta ezeknek a keresztényeknek a hite és reménnyel teli tekintete. „A háború utáni időszakkal kapcsolatban tettek fel kérdéseket a pátriárkának. A Gázai övezetben közel 900 embernek nincs semmije, az otthonaikat lerombolták – hangsúlyozta Krajewski bíboros. – Amikor ez a borzalmas háború véget ér, készen kell állnunk arra, hogy segítsük azokat, akik maradni akarnak, és azokat, akik el akarnak menni. Gondolni kell például előregyártott házak biztosítására, az iskolák rendbetételére – mert iskola nélkül hogyan maradhatnának itt a gyerekek?

Ezek az emberek abban a reményben élnek, hogy ez a háború véget ér, és tettekre váltják az evangéliumot, amelyben Jézus arra hív minket, hogy Istent tegyük az első helyre, és utána következik a felebarátunk.”

Ferenc pápa karitatív szolgálatának vezetője, aki korábban már a Szentatya képviselőjeként Ukrajnában is járt, az ország fizikai és lelki romjai között, kifejezte örömét a II. Abdullah királynak köszönhetően december 24-én Jordániából érkezett segély miatt is. Az uralkodó helikopterrel küldött gyógyszereket és segélyeket a gázai lakosságnak: „Sok ország semmit sem tudott tenni, de egy kis ország királyának sikerült.”

A gyógyszerek megérkezéséről szóló hírt december 24-én este hozták nyilvánosságra, miközben Krajewski bíboros Pizzaballa pátriárkával, a helyi ferences közösség tagjaival, a palesztin hatóság néhány képviselőjével, Assisi és Greccio polgármestereivel, valamint a kegyhely munkatársaival vacsorázott.

A delegáció közvetlenül ezután esti körmeneten vett részt a patriarkátus székhelyétől a Születés-bazilikáig és a Születés-barlangig. „Rendhagyó körmenet volt: az emberek kijöttek a házaikból, üzleteikből, hogy üdvözöljék a pátriárkát, aki Jézus nevében jött el közéjük. Nehéz volt haladni. Olyan volt, mint a híres római Porta Portese piac” – jegyezte meg Konrad Krajewski. – A segélyek érkezését karácsonyi „áldásként” fogadták, tekintettel a betegek és sérültek növekvő számára. „A gázai Szent Család-plébánia káplánja elmondta, hogy csak a templom területén ötven sérült van, gyógyszerek nélkül. Tehát ezek a gyógyszerek karácsonyi áldásként érkeztek bátor emberektől, akik mindennek ellenére nyitott kapukat keresnek a segítségnyújtásra” – fogalmazott Krajewski bíboros.

A pápa által küldött segélyek „közvetlenül Gázába érkeztek, főként a gyermekek és a sebesültek számára, hogy élelmet és szükséges dolgokat vásárolhassanak”. A lengyel bíboros kihasználta a találkozókat arra, hogy megértse, hogy az általa vezetett Szeretetszolgálat Dikasztériuma hogyan csatlakozhat segélyeivel ezekhez a szállítmányokhoz: „Meg kell értenünk, hogyan tudunk segíteni ezeken az embereken, és nemzetközi szinten szervezni valamit a támogatásukra. Már ez a reményt hozza el karácsonyra.”

Krajewski bíboros a reményről beszélt a december 25-én, karácsony napján délelőtt 10 órakor a Születés-bazilikában Pizzaballa pátriárkával bemutatott ünnepi szentmise végén, arab nyelven mondott köszöntőjében.

„Teljesen megtelt [a bazilika], legalább kétezer ember volt jelen, Betlehem egész népe. Itt mintegy 150 ezren vesztették el az állásukat, mert Betlehem körbe van zárva, az emberek nem hagyhatják el a területet, ezért sokan, akik kint dolgoztak, elveszítették munkájukat. Ennek ellenére eljöttek, hogy megünnepeljék Jézus születését abban a reményben, hogy mindezeknek vége lesz. Sok volt a fiatal, jól öltözöttek, fehér ruhát viselő nők, zakós és nyakkendős férfiak. Ez már sokat elmondott – micsoda nagy ünnepet ünneplünk! A Miatyánkot karjukat a magasba emelve imádkozták, a békéért fohászkodva. Az erővel felhangzó karácsonyi dalok mintha felértek volna az égbe, az Úrhoz. Rómában nem találunk olyan plébániákat, ahol így énekelnének. Talán a hegyekben... Mindenkinek elhoztam a Szentatya üdvözletét, erős ölelését, és elmondtam, hogy nem hagyja őket magukra, hogy imádkozik értük, segélyeket szervez számukra, érzékenyíti a politikusokat, hogy állítsák le a háborút, tegyék le a fegyvert, és kössenek nemzetközi békét, amelyre oly nagy szükség van” – nyomatékosította Krajewski bíboros.

Majd így folytatta beszámolóját: „közvetlenül a szentmise után a pátriárkával kiléptünk a bazilikából és köszöntöttük mindazokat, akik eljöttek Jézus születését ünnepelni. Mind a kétezer embert! Kétezer embert köszöntöttem a Szentatya nevében! Sokan nagyon megköszönték a pápának, amikor átadtam nekik az üdvözletét. Nagy tapsot kapott Ferenc pápa, aki soha nem hagyta őket magukra, aki mindig közel áll hozzájuk, aki úgy szenved, ahogy ők szenvednek” – fogalmazott Konrad Krajewski bíboros.

A bíboros december 26-át, amikor az Egyház Szent István vértanú halálára emlékezik, Názáret városában töltötte, ahol népes keresztény közösség él. A Jeruzsálemtől 200 kilométerre fekvő Názáretben a bíboros a gázai plébánossal együtt ellátogatott az Angyali üdvözlet bazilikába, ahol csendes imába mélyedtek. A csendes imádságot szentmise követte, majd más felekezetű szerzetesekkel és keresztényekkel együtt elmondták az Úrangyala imát. Ezután a bíboros meglátogatott néhány szerzetesi közösséget is, köztük a Názáreti Szent Család nővéreit és az Istenes Szent János által alapított betegápoló irgalmasrend szerzeteseit.

December 26-án délután a Tiberiás-tó partján található Nyolc boldogság hegyén is imádkozott. Itt az elmélkedésnek Jézus hegyi beszéde és különösen a „Boldogok a béketeremtők...” igeszakasz adta a kiindulópontját. A főalamizsnás hangsúlyozta: „Ott ezekkel a szavakkal imádkoztunk a békéért: »Istenem, kinyilatkoztattad, hogy a béketeremtőket a te gyermekeidnek fogják hívni«. Kértük Istentől: »Add, hogy keressük azt az igazságosságot, amely a stabil és hiteles békét biztosítja számunkra!« Azért a békéért imádkoztunk, amely szilárd és hiteles. Nemcsak fegyverszünetért fohászkodtunk, hanem azért is, hogy békét teremtsünk szívünkben és egymás között. Gáza földjének békére van szüksége” – szögezte le a lengyel bíboros.

December 27-én, szerdán Krajewski bíboros Jeruzsálemben a Szeretet Misszionáriusai nővérekkel is találkozott, és osztozott fájdalmukban a Gázai övezetben tartózkodó három szerzetesnővér szenvedése miatt, akikről nincs hírük.

A bíboros azzal a bizonyossággal tért vissza a Vatikánba szentföldi útjáról, hogy az ima „a lélek lehelete”, ahogyan Ferenc pápa is már többször megfogalmazta. „A lélek ma a világot pusztító háborúktól szenved, amelyek nyomort és éhezést okoznak – amint a pápa az elmúlt napokban emlékeztetett rá. Az imádság Jézushoz, a Béke Fejedelméhez sokat tehet a szívek megváltoztatásáért és ezáltal az új »emberiség« megteremtéséért.”

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria