Krisztus elfoglalt vagy lefoglalt papjai akarunk lenni? – Lelkigyakorlat a Szabadkai Egyházmegyében

Külhoni – 2023. február 22., szerda | 11:30

Hagyományosan idén is a zombori karmelita rendház adott otthont a Szabadkai Egyházmegye papjainak nagyböjt előtti lelki megújhodására február 21-én, kedden.

A horvát ajkú papoknak Jakov Mamić kármelita szerzetes, a magyar ajkú papoknak pedig Gável Henrik tiszteletbeli kanonok, budapest-albertfalvi plébános, esperes tartott előadást.

„Krisztus elfoglalt papja vagy Krisztus lefoglalt papja akarunk-e lenni?!” – ez volt a magyar nyelvű előadás mottója. Gável Henrik kiemelte, hogy a pap csak a feladataiban, elfoglaltságaiban tud gondolkodni: gyóntat, csoportokat működtet a plébánián, adminisztrációt vezet stb., azaz

rendszert működtet, miközben talán elfelejti, hogy a papi élet nem egy rendszer!

Az előadó szerint a sok feladat és csak a feladatban, elfoglaltságban való élésük, gondolkodásuk miatt a papok könnyen a jelen foglyai lesznek, lelki elvilágiasodás fenyegeti őket.

Emellett felhívta a figyelmet arra, hogy a papokban lévő papság Jézusé. Emiatt fontos, hogy a papok hagyják, hogy Jézus nyilvánuljon meg cselekedeteikben, életükben, hisz rajtuk keresztül akarja megmutatni a világnak a benne élő szeretetet.

Az előadás után szentségimádás és gyóntatás volt a templomban, majd szentmise következett, amelyet Fazekas Ferenc egyházmegyei kormányzó mutatott be. Szentbeszédében a szeretetszolgálatról beszélt, annak rejtettségéről, nélkülözhetetlenségéről és pótolhatatlanságáról.

A hívőket áldozatos lelkülettel szolgálni a papok teljes értékű életének alapja

– mondta az egyházmegyei kormányzó.

A szentmise után a papok közös imádságot mondtak el Isten Szolgája Sztantity Gellért kármelita atya atya sírjánál.

Szerző: Illés Hajnalka

Forrás és fotó: Szabadkai Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria