Krisztus hőse volt – Eltemették a lányt, aki több társát megmentette a belgrádi iskolai mészárlásban

Kitekintő – 2023. május 8., hétfő | 16:33

Bejárta a román és a nemzetközi sajtót annak a fiatal lánynak, Emának a felkavaró tette, aki maga is életét vesztette a május elején történt belgrádi iskolai mészárlásban. A lány megpróbálta megállítani az ámokfutó fiatalt, s áldozattá lett társaiért. A román nyelvű sajtó beszámolóját adjuk közre.

A tizennégy éves Ema a zilahi SCM röplabdacsapat edzője, Dragan Kobiljski lánya volt. Egyike azoknak a fiataloknak, akik áldozatául estek a közelmúltban Belgrád Vračar kerületében, a Vladislav Ribnikar-iskolában történt mészárlásnak. Mint ismeretes, egy hetedikes diák, Kosta Kecmanović május 3-án több emberrel végzett a belgrádi iskolában, ahol maga is tanult. A tizennégy éves fiú az apja fegyverével érkezett az iskolába, és tüzet nyitott a társaira. Nyolc gyerek és egy biztonsági őr meghalt, az intézmény további hat tanulója és egy tanára pedig megsebesült, azóta is kórházban ápolják őket.

A szerb média értesülései szerint Ema megpróbálta feltartóztatni a támadót, aki végül őt is lelőtte.

Az iskolai mészárlás általános megdöbbenést keltett. Az ámokfutó fiatalt őrizetbe vették, ám mivel még nem töltötte be a tizennegyedik életévét, nem vonható felelősségre a tettért. A rendőrség közölte, hogy az elkövető édesapját őrizetbe vették, és javasolni fogják előzetes letartóztatását.

Ema temetési szertartását Hilarion püspök, Porfirije pátriárka helynöke vezette május 6-án, szombaton. Gyászbeszédében a lány Krisztust követő bátorságáról beszélt: „Rendkívül nehéz megszólalnom. A fájdalom és gyötrelem közepette kérjük az Urat, adjon erőt a szülőknek, hogy tovább tudjanak élni Emáért.

Ő Krisztus katonája és hőse. Nem véletlenül esnek el a legjobbak, hogy áldozatuknak köszönhetően mi tovább élhessünk. Imádkozzunk a fiúért és boldogtalan lelkéért is.

Ema útját állta a szerencsétlen fiúban lévő gonosznak, és azt mondta neki: »Miért csinálod ezt? Hagyd abba!« Ezzel időt nyert, mialatt néhány gyermek megmenekülhetett. Amikor a túlvilágon találkozunk, megköszönjük majd neki, hogy megvédett minket.”

Ferenc pápa részvéttávirata

Ferenc pápát mélységesen elszomorította a belgrádi Vladislav Ribnikar általános iskolában és a Mladenovacban történt lövöldözés híre. A Szentatya arra kéri Német László belgrádi érseket, hogy fejezze ki őszinte részvétét mindazoknak, akiket ezek az értelmetlen erőszakos cselekmények érintettek. A Szentatya imádkozik értük és lelki közösségben van mindazokkal, akik az ártatlan áldozatokat gyászolják.

A lövöldözésben elhunytakat Ferenc pápa a feltámadt Úr szerető ölelésébe ajánlja. A Szentatya a Szentlélek vigasztalását és erejét kéri a gyászoló családok és a sebesültek számára, akikre szívből adja vigasztaló apostoli áldását.

Fordította: Kuzmányi István

Forrás: Ziare.com

Fotó: Nyitókép: Vatican News; A zilahi SCM röplabdacsapat közösségi oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria