Krisztus szeretete sürget minket – Akolitusokat avattak Kaposváron

Hazai – 2023. június 19., hétfő | 13:34

Június 17-én Varga László megyéspüspök akolitussá avatott tizenöt jelöltet a kaposvári Nagyboldogasszony-székesegyházban. A jelöltek az avatást megelőzően elvégezték a Kaposvári Egyházmegye és a Joppé Evangelizációs Központ egyéves akolitusképzését, amelynek során olyan témákkal ismerkedtek meg, mint a közösségépítés és -formálás, ó- és újszövetségi ismeretek, illetve az evangelizáció.

Milyen gyönyörű Szent Pál apostol levele, melyet az imént olvastunk fel, s milyen jól illik ehhez az ünnephez a kezdőmondat: „Testvéreim, Krisztus szeretete sürget minket!”

Krisztus szeretete sürget minket, hogy többé már ne önmagunknak éljünk, hanem annak, aki értünk meghalt, és feltámadott

– emelte ki az ünnepi szentmise homíliájában Varga László püspök. – Ez a mondat összefoglalja nemcsak a keresztény hivatást, hanem a testvéreink akolitusi hivatását és szolgálatát is.

Krisztus szeretete sürgessen titeket, testvéreim, hogy nagy szeretettel végezzétek a szolgálatotokat, amelyet az Egyház rátok bíz

– fordult az akolitusjelöltekhez a főpásztor. – Krisztus szeretete vezéreljen benneteket, amikor igeliturgiát mutattok be, amikor hirdetitek Jézus örömhírét, vagy amikor Krisztus szeretetével adjátok a szent kenyeret, az Eucharisztiát azoknak, akik részesülhetnek benne.

„Krisztus szeretete sürgessen titeket abban, hogy megtartsátok a közösségeket, ahová küldelek benneteket, és még ennél is fontosabb, hogy új közösségeket hozzatok létre – olyan közösségeket, amelyek életük középpontjába a Jézus Krisztus iránti szeretetet helyezik. Krisztus szeretete sürgessen benneteket, hogy állapotbeli kötelességeiteket a házasságban és a családban még nagyobb szeretettel végezzétek, mint eddig.

Jelek vagytok. Ti vagytok a föld sója ott, ahová küldelek benneteket; ti vagytok a világ világossága ott, ahová a szolgálatotok rendel benneteket.

Éljetek méltóan Krisztushoz és a küldetésetekhez. Legyen példa a szavatok, legyen hiteles az életetek, s a szavaitok és tetteitek legyenek egységben.

Krisztus szeretete sürgessen titeket, hogy elégjetek ebben a szeretetben, s hogy többé már ne önmagatoknak éljetek, hanem annak, aki értetek meghalt és feltámadt. Krisztus szeretete sürgessen benneteket, hogy megtörténjen az életetekben az, ami már megtörtént a keresztség pillanatában. Mert aki Krisztusban van – hallottuk Szent Páltól –, az új teremtmény. A régi meghalt, és új teremtmény született meg akkor, amikor megkeresztelkedtünk.

Engedjétek megtörténni azt, ami már megtörtént, hogy látsszon az életeteken, a szereteteteken, a jóságotokon, hogy ti új teremtmény vagytok Krisztusban.

S ezt, az új teremtményt tegyétek fedezetül a szolgálatotokhoz, hogy hiteles legyen az, amit végeztek, s amit hirdettek.

A Jóisten áldjon meg benneteket, hogy elfogadtátok ezt a szolgálatot, s imádkozom azért, hogy tegyen szentté benneteket az akolitusi szolgálatban” – fogalmazott szentbeszédében a kaposvári megyéspüspök.

*

A jövőben az akolitusok saját plébániáikon kapcsolódnak be a közösség építésébe, pap távollétében igeliturgiát végeznek, illetve segítséget nyújtanak az áldoztatásban is.

2023 szeptemberétől ismét akolitusképzést szervez a Joppé Evangelizációs Központ a Kaposvári Egyházmegyében.

Jelentkezni legkésőbb július 20-ig, a szükséges dokumentumoknak a püspökségi evangelizációs irodába, Udvardy Márton részére való eljuttatatásával lehet; e-mail-cím: evangelizacio.kaposvar@katolikus.hu.

Forrás: Kaposvári Egyházmegye

Fotó: Kling Márk

Videó: Szerafin Zoltán

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria