Kuba: konstruktív kapcsolat az állam és az egyház között

Kitekintő – 2015. augusztus 23., vasárnap | 15:02

Új kapcsolatok formálódnak az egyház és az állam között Kubában – jegyezte meg Juan de Dios Hernández Ruiz, Havanna segédpüspöke egy nemzetközi hírügynökségnek adott interjúban, amelyben a Szentatya közelgő útjának előkészületeiről szólt. A Vatikáni Rádió tájékoztat.

Elmondta, hogy a pápa egy olyan pillanatban érkezik, amikor a kubai kormány megérti a katolikus egyház szerepét, tehát építő jellegű párbeszédet folytat. Igaz, hogy dialógus folyik a felek között, de mindig lehet még többet tenni – tette hozzá a segédpüspök.

Ezt az előrelépést részletezve a segédpüspök rámutatott, hogy a kubai kormány lehetővé tette új templomok építését, és visszaadta a katolikus egyháznak több tulajdonát, amelyeket az 1959-es forradalom győzelme után vettek el. Továbbá már engedélyezték, hogy szerzetesnők betegellátást végezzenek a kórházakban. Kezdenek teret adni az egyháznak, hogy támogassa az időseket éppen abban a korszakban, amikor Kuba egy elöregedő lakosság kihívásával kell, hogy szembe nézzen. A függőben levő kérdések közé tartozik azonban az egyház részvétele az ország oktatási szektorában és rendszeres jelenléte a médiában.

Fotó: Vatikáni Rádió

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria