Külföldi magyar katolikus közösségek vezetőinek találkozóját tartották Budapesten

Hazai – 2024. október 4., péntek | 10:28

Idén szeptember 19. és 21. között rendezték meg a külföldi magyar katolikus közösségek éves találkozóját Budapesten, melyre a világ minden tájáról érkeztek résztvevők. Urbán Ilona Anna beszámolóját szerkesztett formában adjuk közre.

A diaszpórában élő magyar katolikus közösségek vezetői, képviselői Budapestre utaztak, hogy az együtt töltött időből, az Eucharisztia közös ünnepléséből, a közösen végzett imádságból, személyes találkozásokból és beszélgetésekből töltekezve megerősödve térjenek vissza otthonukba, folytatva szolgálatukat.

Az első napon a résztvevőket a MAGnificat Zenekar zenés-kulturális estje köszöntötte, majd több előadást is meghallgattak. A Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálat Irodája és az Ars Sacra Alapítvány éves beszámolója mellett Cserey György, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Információs Technológiai és Bionikai Karának dékánja Katolikus közösségek kihívásai (AI) és lehetséges válaszok címmel tartott előadást, Tamássy Bence és Hógenburg Tamás a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Központi Külügyi Osztálya képviseletében pedig a Diaszpóra Felsőoktatási Programot mutatták be.

A második napon kerekasztal-beszélgetésekre került sor, a programon részt vevő papok és laikusok a kommunikáció kihívásairól, a közösségek helyzetéről, feladatairól és céljairól beszélgettek. Itt kiderült, mindegy, hogy a világ mely pontjáról érkezünk, a kérdések közösek: hogyan tudunk evangelizálni, új emberekhez eljutni, hogyan tudjuk megszólítani őket, legyőzni a kereszténységről vagy a Katolikus Egyházról kialakult esetleges negatív képet, mely sokakat tart távol még az egyszerű kulturális vagy közösségi programoktól is. Közös tapasztalat, mennyire fontos a személyes figyelem, ami megnyilvánulhat egy születésnapi köszöntésben vagy akár a csoportos ebédfőzésben. Közös cél továbbá a hit továbbadása, amely megmutatkozhat a szentségek kiszolgáltatásába fektetett időben és energiában, Szentlélek szeminárium szervezésében, különböző imamódok tanításában, közös bibliaolvasásban vagy akár zarándoklatok szervezésében.

Mohos Gábort, az Esztergom-Budapesti Főegyházmegye segédpüspökét 2023 tavaszán bízta meg a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia a külföldi magyarok lelkipásztori ellátásának koordinálásával, azóta rendszeresen részt vesz a közösségek, lelkipásztorok, vezetők programjain, így ezen a találkozón is mindvégig jelen volt. Köszöntőjében, prédikációiban, személyes beszélgetésekben, zárszavában megfogalmazott gondolatai az esemény lelki hátterét adták.

Egyszerre volt kijózanító és vigasztaló a záróbeszédében elhangzott figyelmeztetése, mely szerint hajlamosak vagyunk abban látni munkánk igazolását, hogy a közösségek száma növekszik. Mohos Gábor azonban Jézus egyik apostoloknak feltett kérdését idézte: „Ti is el akartok menni?” (Jn 6,67) Ez egyértelműen mutatja, hogy azon a ponton, amikor a kérdés elhangzott, a Jézus körül összegyűltek száma jelentősen megfogyatkozott. Mindez mégsem jelentette, hogy Jézus rosszul végezte a küldetését.

Talán mindannyiunkat, akik közösségeket szolgálunk, megkísért, hogy a statisztikák tükrében értékeljük szolgálatunkat: mennyivel nőtt a közösség, hányan járultak szentségekhez, milyen magas/alacsony az átlagéletkor stb. Soha ne felejtsük el, hogy a pasztoráció nem a statisztikát szolgálja, hanem Jézust!

Szerkesztőségünkhöz eljuttatott beszámolójában Urbán Ilona a diaszpórában szolgálók nevében kifejezte köszönetét a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Külföldi Magyar Lelkipásztori Szolgálat Irodájának, hogy megszervezték a találkozót, lehetővé téve a munkatársak számára a töltekezést, akik így újult erővel folytathatják a munkát.

Forrás és fotó: Urbán Ilona Anna/Szent Erzsébet Magyar Katolikus Egyházközség, Berlin-Brandenburg

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria