Különleges textilművészeti alkotással gyarapodott a Pannonhalmi Főapátság

Kultúra – 2024. augusztus 1., csütörtök | 14:15

Kortárs textíliával gazdagodott a Pannonhalmi Főapátsági Múzeum gyűjteménye júliusban. Szilvitzky Margit textilművész Dalmatika című alkotását leányai, Gergely Mariann és Gergely Nóra adományozták a főapátságnak.

Néhai Szilvitzky Margit (1931–2018) képzőművész, textilművész, egyetemi tanár két leánya, Gergely Mariann és Gergely Nóra a Pannonhalmi Főapátsági Múzeum textilgyűjteményének ajándékozta az édesanyjuk által 1969-ben tervezett és elkészített Dalmatika című, festett, natúr vászonra varrott, vegyes technikával készült, 150×115 centiméteres textilművészeti alkotást.

Szilvitzky Margit 1931. január 8-án született Budapesten. Középiskolai tanulmányait a budapesti Török Pál utcai Szépmíves Lyceumban végezte 1949-ben. 1954-ben egyetemi diplomát szerzett a Magyar Iparművészeti Főiskolán. Az 1960-as évek közepéig tervezőként dolgozott. Területe az öltözködés, tárgy- és látványtervezés volt. 1963–95 között a Magyar Iparművészeti Főiskola (a MOME elődje) professzoraként dolgozott.

1968-ban textilművészként mutatkozott be a budapesti Ernst Múzeum Textil falikép kiállításán Tavasz című, emblematikus hímzett, varrott textilkollázsával. 1970-ben a Dorottya utcai Kulturális Kapcsolatok Intézete kiállítótermében megrendezett önálló kiállításán a modern textilművészet számos új elemével együtt a tér mint meghatározó problematika jelent meg művészetében. Térnégyzet című konceptuális művét a korszak legfontosabb textilmunkáival együtt a székesfehérvári István Király Múzeumban 1979-ben rendezett egyéni tárlatán állította ki. 1985-től tíz évig a Magyar Iparművészeti Főiskola Mesterképző Intézetének műteremvezető professzora volt. 2003-ban megkapta a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem professor emerita címét.

Az 1990-es években külföldön aratott szakmai sikereket. Párizsban és Rómában egyéni kiállításokon mutatta be vászon-akril-dobozkarton kombinációjú nagy méretű táblaképeit.

A főapátság múzeumának ajándékozott Dalmatika című műalkotás Szilvitzky Margit azon kevés korai munkája közé tartozik, amelyeket az első jelentős kiállításán, a budapesti Dorottya utcai kiállítóteremben mutatott be rendkívül nagy sikerrel. Tulajdonképpen ekkoriban vált ismertté az a kísérleti textilművészeti folyamat, amely ezt követően a magyar avantgárd művészet egy jelentős vonulatát képezte, különösen a hetvenes, nyolcvanas években.

A Dalmatika című alkotást Gergely Mariann jelenlétében a műtárgyat eddig őrző és gondozó acb Galériában adták át. A műtárgyat a Pannonhalmi Főapátság képviseletében Dejcsics Konrád OSB kulturális igazgató és Tanai Péter, a Pannonhalmi Főapátsági Múzeum igazgatója vette át Pados Gábortól, az acb vezetőjétől és Fenyvesi Árontól, a galéria vezető kurátorától.

A gyűjteményében 17. századi liturgikus textíliákat is őrző Pannonhalmi Főapátsági Múzeum a közeljövőben a dalmatikáit fókuszba állító kiállításán tervezi bemutatni a gyűjteménynek most ajándékozott jeles darabot.

Forrás és fotó: Pannonhalmi Főapátság

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria