Lampionos felvonulással emlékeztek Szent Mártonra Szombathelyen

Hazai – 2015. november 6., péntek | 22:04

„Szent Márton ládája” elnevezéssel új karitatív kezdeményezés indul a Szent Márton-évben – jelentette be Veres András szombathelyi megyéspüspök november 6-án este, amikor ünnepi vesperással és lampionos felvonulással emlékeztek a Savariában született Szent Mártonra Szombathelyen.


KÉPGALÉRIA – klikk a képre!

A hagyományos lampionos felvonulás különlegességét az adta, hogy november 7-én veszi kezdetét a Szent Márton-év, amellyel az első nem vértanú szent születésének 1700. évfordulóját ünnepli a magyar egyház (ehhez csatlakozva a magyar kormány is emlékévet hirdetett 2016-ra).

A szombathelyi székesegyházban megtartott vesperáson Veres András megyéspüspök a hithirdető Szent Márton alakját idézte fel. A hit igazságairól beszélni ma nem könnyű, amikor a természettudományok egzaktságához vannak szokva az emberek – ismerte el a megyéspüspök. A főpásztor szerint Isten minden embernek megadja a hitérzéket, az Isten felé nyitottságot, de az ember mégis képes bezárkózni a saját gondolataiba, elzárni Isten igazságai elől magát. Veres András azt kívánta a székesegyházban összegyűlt híveknek, hogy az új evangelizáció idején nyitogatni tudják másokban ezt az istenérzéket, hogy az emberek el tudjanak indulni a hit útján.

A liturgiát követően mintegy kétezren vonultak gyalog a székesegyháztól a délelőtt újraszentelt Szent Márton-templom elé. A menet elején a Savaria Legio hagyományőrző egyesület tagjai haladtak fáklyákkal, akik mögött a szombathelyi fúvósok szolgáltatták a felvonulás zenei kíséretét. Rengeteg kisgyermek vett részt a felvonuláson, akik saját maguk készítette lampionokkal színesítették a menetet.

Minden évben eljövünk, hogy dicséretünket és csodálatunkat fejezzük ki Szent Márton előtt, aki a maihoz nagyon hasonló körülmények között bátor keresztény tudott lenni – fogalmazott Veres András megyéspüspök beszédében, amely már a Szent Márton-templom előtt hangzott el. A főpásztor arra hívta a jelenlevőket és valamennyi szombathelyit, hogy a most kezdődő jubileumi évben mindennap tegyenek valami jót Szent Mártont követve, és fogadják az ő szeretetével a városba látogatókat.

Az egyházmegye két kezdeményezéssel is él, hogy ezt segítse. A Váltsuk meg Szent Márton köpenyét! akció keretében azokat a szemérmes szegényeket próbálják megtalálni minden településen, akik ruháért, élelemért talán még soha nem álltak sorba, pedig igencsak rászorulnak. Szent Márton ládája elnevezéssel pedig új karitatív kezdeményezés indul az emlékévben. A Zalaco sütőipari vállalat közreműködésének köszönhetően Szombathely és Zalaegerszeg egyes pékségeiben mód nyílik egy-egy zsemlével vagy kiflivel segíteni a szegényeket, oly módon, hogy „Szent Márton ládájában” helyezhetik el ezeket. A szegények maguk is kérhetik a boltban ezeket a pékárukat, illetve a Szombathelyi Egyházmegye karitászmunkatársai rendszeresen összegyűjtik az adományokat, és eljuttatják a velük kapcsolatban álló szegény családoknak.

A megemlékezésen Puskás Tivadar, Szombathely polgármestere rámutatott: Szent Márton összekovácsolta a várost, és szellemiséget adott neki. A polgármester szerint az egykori Savaria híres szülötte szociális érzékenységében és a segítségnyújtásban ma is példakép. Már akkor európai gondolkodású volt, amikor még Európa mint fogalom nem létezett – tette hozzá. A városvezető ígéretet tett arra, hogy a Szent Márton-templom előtti teret egy éven belül felújítják, és a közterület felveszi a szent nevét.

Ezután az egyház és az állam, valamint Szombathely testvérvárosai, Kaufbeuren és Vajdahunyad képviselői megkoszorúzták a szent szobrát, amely az édesanyját megkeresztelő Mártont ábrázolja. Az ünnepség végén hagyományosan teát és Szent Márton-kiflit osztottak a résztvevőknek, akik ezúttal a Lukács evangéliumát és az Apostolok cselekedeteit tartalmazó füzet révén lelki táplálékkal is gazdagodhattak.

Fotó: Lambert Attila

Agonás Szonja/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria