Lapok, melyek a világot hordozzák – J. B. Homann Atlas Novusa restaurálásának első üteméről

Kultúra – 2022. október 20., csütörtök | 13:26

A Váci Egyházmegyei Könyvtár Atlas Novus példánya a térképtár legrégibb dokumentumainak egyike. Nem teljes, összesen 46 térképszelvényből áll, melyek közül a legkorábbi 1702 és 1707 között jelent meg, a legkésőbbi pedig 1739-ből származik.

J. B. Homann Atlas Novusának darabjai a térképtár feldolgozása folyamán kerültek napvilágra.

A térkép készítője Johann Baptist Homann (1664–1724) jeles bajor térképkiadó és -készítő, aki német területen a 18. század első évtizedeinek meghatározó térképkiadója volt. Önálló tevékenységét Nürnbergben kezdte meg 1702-ben, első saját atlasza az 1707-ben megjelent Neuer Atlas über die Gantze Welt volt. VI. Károly német–római császártól 1715. augusztus 17-én elnyerte a „kaiserlichen Geographen” címet, illetve ugyanezen évben a Berlini Tudós Társaság tagja lett. Munkáját 1724-ben bekövetkezett halála után fia, Johann Cristoph folytatta – Homann Örökös néven.

A Vácon őrzött térképgyűjtemény valószínűleg még a könyvtárba való bekerülése előtt vízkárt szenvedett, a térképszelvények ezért nagyon elsavasodtak, elszíneződtek, különösen az érintkező felületek. A könyvtár ezért 2020-ban felkérte Fehrentheil Henriette restaurátort, hogy készítsen a térképekről állapotfelmérést és restaurálási tervet. A felmérés állapotuk alapján öt csoportba sorolta a térképszelvényeket.

A Nemzeti Kulturális Alapprogram Könyvtári és Levéltári Szakkollégiuma 2021/22-es évre pályázatot írt ki, mely lehetőséget adott a restaurálási munka elkezdésére. A pályázatba az első, legnagyobb csoportba sorolt dokumentumok (címlap + regiszter + 15 térképszelvény) kerültek. A restaurálás során megtörtént a térképszelvények fertőtlenítése, száraz, majd neves tisztítása, a színes anyagok vizsgálata és fixálása, a málló, pergő részek pótlása és rögzítése. A rézmetszettel készült térképek kifakult, elsavasodott, kipergett, de rendkívül színgazdag kézi festéseit sikerült megmenteni, felújítani.

A térképek számára savmentes téka is készült, mely a jövőben alkalmas lesz a gyűjtemény további részei számára is a megfelelő tárolás biztosítására. A restaurálás menetét részletes fotódokumentáció rögzíti; az elvégzett papír-, szín- stb. vizsgálatok tapasztalatai pedig segítik a jövőben a térképgyűjtemény többi, sérültebb szelvényeinek restaurálását.

A restaurált dokumentumokról digitális másolatok készülnek, melyek a Váci Egyházmegyei Könyvtár online katalógusában a bibliográfiai rekordokhoz csatolva lesznek elérhetők, kutathatók.

Forrás és fotó: Váci Egyházmegyei Könyvtár/Váci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria