Légy jel számunkra – Felföldi László püspök állandó diakónussá szentelte Szőts Gábort

Hazai – 2023. december 12., kedd | 13:29

Felföldi László megyéspüspök december 9-én, szombaton a bonyhádi Szeplőtelen Fogantatás templomban állandó diakónussá szentelte Szőts Gábor akolitust a Pécsi Egyházmegye szolgálatára.

Az ünnepi szentmisén részt vettek az egyházmegye papjai, diakónusai, a jelölt családja, rokonai, barátai, valamint a hívek közössége; koncelebrált Máger Róbert püspöki irodaigazgató, valamint Wigand István helyi plébános.

Az asszisztencia bevonulását követően Felföldi László püspök köszöntötte a megjelenteket, különösképpen a szentelendőt és annak családját: szüleit, hitvesét és gyermekeiket.

A főpásztor rámutatott: a szentelésre szép számban megjelent közösség mutatja az ünnep gazdagságát, majd arra kérte a jelenlévőket, imádkozzanak Szőts Gáborért, hogy Krisztus ereje mutassa meg számára és általa a közösségi élet útját és szolgálatának szépségét.

A szentelés szertartásában Felföldi László megyéspüspök arra kérte Wigand István bonyhádi plébánost, hogy a jelölt hitéletének bemutatásán keresztül ismertesse a szolgálatra való alkalmasságát.

A plébános szólította a szenteléshez járulót, majd ismertette Szőts Gábor életútját.

Szőts Gábor 1966-ban született Szekszárdon, 1991-ben kötött szentségi házasságot hitvesével. Családjával a Bonyhádhoz közeli Majoson él. 2021-ben okleveles teológus diplomát szerzett a Pécsi Püspöki Hittudományi Főiskolán, majd elvégezte a Váci Egyházmegye diakónusképzését.

1998-tól 2015-ig a Pécsi Egyházmegye hitoktatója volt, jelenleg a Tolna Megyei Integrált Szociális Intézmény pálfai Tölgyfa Otthonának intézményvezetője. A bonyhádi és a majosi egyházközségek szolgálatában negyven éve aktívan részt vesz. Felföldi László megyéspüspök ez év júniusában akolitussá avatta.

A szentelendő méltatását követően a főpásztor szentbeszédében a diakónusi küldetés és szolgálat gazdagságának a hétköznapi életben való megéléséről elmélkedett. Röviden felidézte az Egyház közösségének kezdetét, az első diakónusok szolgálatát, akik az apostolok megbízásából vállalták a csapatmunkát és egyben az irányítást.

Minden pap és püspök elsősorban diakónus; diakónusként kezdik meg a papi szolgálatot, és ha nem a diakónusi szolgálat marad az életük fő része, akkor nem értették meg, és elveszítették út közben a küldetésüket,

az eredendő feladatot, amelyre épül a papi és a püspöki szolgálat – mondta Felföldi László.

Mindnyájan – papok és világiak egyaránt – megéljük és megtapasztaljuk, hogy egy család, egy közösség titka, ereje, bensőségessége és szeretetgazdagsága azon múlik, hogy abban élve szolgálunk, vagy uralkodunk; hogy abban a pozíciónkat védjük és ahhoz ragaszkodunk, vagy merjük elengedni, és helyette szolgálatunkat akarjuk betölteni – mutatott rá szentbeszédében a megyéspüspök.

Szőts Gábor diakónusi szolgálata abból az élethelyzetből született, hogy volt mellette olyan személy, aki maga mellé állítva a többieket Isten szolgálatára buzdította testvéreit – fogalmazott Felföldi László. – E küldetés gazdagságát mutatja a mostani szentelés.

A főpásztor kiemelte: életünket ajándékba kaptuk. Nagy öröm, hogy itt vannak a szülők, akik igent mondtak erre az életre.

Az élet mint ajándék akkor valós, ha mi is ajándékként akarjuk megélni és szolgálni vele.

„Isten most megajándékozott minket veled és általad. Válj továbbra is ajándékká. Légy jel számunkra, hogy megtaláljuk, hogy sokan nyomodba lépve megtalálják Isten hívását, Isten szavának életet adó örömét, és felfedezzék ennek a szeretetnek mindent betöltő gazdagságát, hogy megajándékozhassuk ezt a szegény, koldus, könyörgő, magányban és félelemben élő világot az emberi, közösségi, családi kapcsolatok útján az emberi szeretet és istenszeretet örömével és békéjével” – mondta Szőts Gábornak a püspök.

A szertartás a jelölt ünnepélyes ígérettételével folytatódott, majd a szentelendő arcra borulva, a hívek térdre ereszkedve énekelték a Mindenszentek litániáját.

A felszentelés következett. A megyéspüspök kézrátétellel adta tovább az apostoloktól kapott lelki hatalmat.

Az új diakónus beöltözésével, valamint az evangéliumos könyv mint az igehirdetés szimbólumának átadásával folytatódott a szertartás.

A főpásztor, a jelen lévő papok és diakónusok békecsókkal köszöntötték az újonnan szenteltet, aki ezt követően, a szentmise áldozati részében a püspök jobbján segédkezett.

A liturgia záró részében az újonnan felszentelt diakónus szólt a közösséghez.

Szőts Gábor köszönetet mondott a megyéspüspöknek a felszenteléséért; az életútján megismert plébánosoknak és lelkipásztoroknak a tanításokért; hitvesének és családjának, hogy tanulmányai idején is biztos támaszként mellette álltak, valamint a közösségnek, melynek tagjaival negyven éve együtt szolgálják Istent.

A szentelési ünnepi szentmise püspöki áldással zárult.

Az állandó diakónus a papi rend szentségének első fokozatában részesül a felszentelés által.

Szolgálatához tartozik az evangélium hirdetése, szentségek kiszolgáltatása (keresztség, áldoztatás, esketés), az oltár szolgálata, a betegek látogatása és áldoztatása, valamint temetési szertartások végzése.

Felszentelését követően Szőts Gábor a diakónusi szolgálatot a bonyhádi plébánia és annak fíliális közösségeiben végzi.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria