Légy őrzője és példaképe az itt élőknek! – Szent József-szobrot áldottak meg Csíkborzsován

Külhoni – 2023. május 2., kedd | 15:52

A Hargita megyei Szépvízhez tartozó csíkborzsovai filia apraja-nagyja összegyűlt május 1-jén, Szent József, a munkás ünnepén védőszentjüket, a közösség patrónusát köszönteni. Az ünnepi alkalom felkért főcelebránsa és szónoka Kerekes László gyulafehérvári segédpüspök volt. Közel harminc lelkipásztor imádkozott együtt a hívekkel.

Kerekes László segédpüspök – aki az előző nap jelen volt a budapesti Kossuth téren bemutatott pápai szentmisén – a találkozásból fakadó örömöt és derűt vitte el a teljesen megtelt nagytemplomban jelen lévőknek. Homíliájának bevezetőjében elmondta, hogy a Ferenc pápa egyéniségéből kisugárzó emberi nagyság példa számunkra, megmutatja, hogyan lehetséges mindenkinek Isten eszközévé válnia. Eszközzé, miként Szent József is eszközzé vált Isten tervében. Szent József a Szent Család őrzőjeként Isten akaratára mondott igent és vált a megváltás munkatársává.

Azt a tervet, amelyet Isten róla megálmodott, engedelmességével teljesítette. Mindenkinek ezt kell tennie, Isten kezében alkalmas eszközzé kell válna: ez az egymásra figyelés és imádság által lehetséges. A segédpüspök a híveket megszólítva hangsúlyozta, hogy a Jóisten Szent Józsefre mutatva azt kívánja tőlük is, hogy legyenek egymás üdvösségének munkálói, segítői. Az Úr erre hív egyenként mindenkit, hivatásának megfelelően.

A szentmise ünneplése után a borzsovai nagytemplom előtt újonnan kialakított téren a segédpüspök megáldotta Szent József embernagyságú szobrát.

Az idei búcsúünnep egyedi alkalmat jelentett a több száz éves katolikus közösség életében. Szent József tiszteletének tudatosításában és életpéldájának követésében szolgál eszközül az embernagyságú szobor, amelyet Rózsa László váci egyházmegyés állandó diakónus adományozott. A szobor leleplezése és megáldása után vers és imádság hangzott el, majd a himnuszok eléneklésével zárult az ünnep.

Forrás: Gyulafehérvári Főegyházmegye

Fotó: Nagy Gabriella

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria