Legyél te is Laudato si’-animátor! – Hétfőn indul az új magyar nyelvű képzés

Hazai – 2024. szeptember 26., csütörtök | 19:50

Szeptember 30-án, hétfőn kezdődik a harmadik magyar nyelvű Laudato si’-animátor-képzés. Az ingyenes, ötalkalmas online foglalkozássorozat a nemzetközi Laudato Si’ Movement (LSM) teremtésvédelmi mozgalom, a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia (MKPK) Caritas in Veritate Bizottsága és a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesület együttműködésében valósul meg.

A  vallási és ökológiai tudatosságot növelő képzés célja, hogy a hívők felelősséget vállaljanak a teremtett világ megóvásáért, közvetítsék helyi közösségeikben Ferenc pápa Laudato si’ kezdetű enciklikájának szellemiségét, és a résztvevők a mindennapok gyakorlatába ültessék át a teremtésvédelmi elveket, hozzájárulva saját környezetükben a fenntarthatóság előmozdításához.

A program a Laudato Si’ Movement globális hálózatához kapcsolódik, amely több mint 23 ezer animátort köt össze világszerte.

A képzés öt online foglalkozásból áll, ezek mindegyike másfél órás. A képzés a „Láss, ítélj, cselekedj” módszert követi, a foglalkozások Zoomon keresztül zajlanak, a tananyagok pedig a Thinkific platformon érhetők el.

A program különböző ökológiai témákat jár körbe, mint például a klímaváltozás, a leselejtezés kultúrája, a teremtésvédelem teológiai alapjai, valamint a személyes és közösségi ökológiai megtérés. Hangsúlyozza a szellemi dimenzió fontosságát, a képzés során a résztvevők spirituális szinten is elmélyülhetnek a teremtésvédelem témájában, és megtanulják, hogy miként integrálják hitüket a környezeti kihívások kezelésébe. Ez olyan mélyebb elköteleződést eredményezhet, amely nemcsak a környezeti, hanem a lelki fejlődésre is épít.

Neves szakértők és előadók vesznek részt a képzésben, köztük Ürge-Vorsatz Diána, az ENSZ Éghajlatváltozási Kormányközi Testületének (IPCC) alelnöke, Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke, Zlinszky János, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem Szent II. János Pál Kutatóközpontja Teremtésvédelmi Kutatóintézetének vezetője, a Naphimnusz Egyesület tagja.

A képzés nemcsak elméleti ismereteket ad, hanem arra ösztönzi a résztvevőket, hogy helyi közösségi projekteket indítsanak. A program végeztével ugyanis minden résztvevő egy helyi közösségi akciót tervez és hajt végre, amelynek célja a Laudato si'’ kezdetű enciklika gyakorlati megvalósítása. Ezzel a záróprojekttel a résztvevők a valódi, helyi változásokért dolgoznak.

A képzést elvégzők emléklapot kapnak, és belépnek a nemzetközi Laudato si’-animátorok hálózatába. 

A végzett animátorokat a szervezők idén november 16-án Székely János szombathelyi megyéspüspök, az MKPK Caritas in Veritate Bizottságának elnöke részvételével zajló, egész napos, személyes, egymással és a kurzus előadóival való találkozásra hívják Kismarosra, ahol további értékes előadásokon, beszélgetésekben vehetnek részt. 

A személyes találkozás elősegíti az erősebb elköteleződést és együttműködést a résztvevők között, ami különösen fontos egy olyan képzésben, amely a közösségi cselekvésre épít.

A képzés egy modern online platformon, a Thinkificen zajlik, ahol a résztvevők interaktívan tudják követni a tananyagot, valamint visszanézhetik az előadásokat, és beküldhetik a záróprojektek dokumentációját. Ez a rugalmasság lehetővé teszi, hogy szélesebb körben elérhető legyen a program.

Az animátorképzésről a laudatosianimators.org oldalon tudhatnak meg többet az érdeklődők.

Jelentkezni szeptember 30-ig lehet ITT.

A program iránt érdeklődők további információkat kérhetnek a Naphimnusz Teremtésvédelmi Egyesületen keresztül az lsa@naphimnusz.hu e-mail-címen.

Fotó: Laudato Si’ Movement; Katolikus Püspöki Konferencia Caritas in Veritate Bizottsága

Trauttwein Éva/Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria