Legyen alkalom a szeretetközösségre – Ferenc pápa táviratot küldött a valdens szinódusra

Ferenc pápa – 2023. augusztus 24., csütörtök | 12:13

Ferenc pápa a Pietro Parolin bíboros államtitkár által aláírt táviratában reményét fejezi ki, hogy a metodista-valdens egyházak tanácskozását „Krisztus mély megtapasztalásaként” élik meg, és hogy „növekedhetnek a kölcsönös megértésben”. A francia alapítású keresztény felekezet szokásos találkozója augusztus 20–25-ig tart Torre Pellicében, 180 küldött részvételével egész Olaszországból.

A Szentatya a Pietro Parolin bíboros, vatikáni államtitkár által aláírt táviratot Derio Olivero pinerolói püspöknek, az Olasz Püspöki Konferencia (CEI) Ökumené és Párbeszéd Bizottsága elnökének címezte, ugyanis ő is részt vesz a Katolikus Egyház képviseletében a tanácskozáson.

A pápa szívélyes üdvözletét küldi a metodista-valdens egyházak szinódusa résztvevőinek, hogy „a találkozó napjai mindenki számára alkalmat jelentsenek Krisztus mély megtapasztalására, aki befogad, irányít és elvezet a vele és a testvérekkel való szeretetközösség teljességére”. „Miközben Őszentsége dicsőítő imával fordul az Atyaistenhez az ökumenikus párbeszéd által adományozott ajándékokért, valamint az egyházak közötti harmonikus együttműködésért, lélekben csatlakozik ehhez a fontos eseményhez, hogy növekedhessenek a kölcsönös megismerésben, hogy együtt tanúskodjunk Jézus evangéliumáról. Ezekkel az érzésekkel a pápa, miközben jókívánságait fogalmazza meg a szinódusi gyűlés munkájához, az Úr áldását adja a résztvevőkre” – olvasható a táviratban.

A Torinó közelében fekvő Torre Pellice völgyében évente megrendezett eseményen 180 küldött, mintegy harminc külföldi vendég és ökumenikus képviselő vesz részt Olaszország minden részéből ezekben a napokban. Ez a szinódus az olasz protestáns egyházak legfelsőbb döntéshozó és demokratikus közgyűlési testülete.

A 2023-as tanácskozás fő témája: „Az Egyház elkötelezettsége a társadalomban: hit és etika”. A szinódus egy szertartással és az „Elnyomás, ellenálló képesség, átalakulás: nők a köztérben” című nyilvános esti programmal vette kezdetét augusztus 21-én, hétfőn a Torre Pellice-i valdens templomban. Ezt megelőzően megrendezték a nők előszinódusát és az Olasz Evangélikus Ifjúsági Szövetség (FGEI) előszinódusát is. Egy másik fontos program is szervezés alatt áll, 2024 ugyanis kiemelt év lesz a valdens egyház számára, amely Lyonban ünnepli a Pierre Valdès által elindított mozgalom születésének 850. évfordulóját –  a szinódus ehhez kapcsolódva felvázolja a következő év munkaterveit.

A valdensek (más néven lyoni szegények) közösségét Pierre Valdès alapította a 12. század végén Provence-ban; a pápa- és egyházellenes vallásfelekezet a középkorban Európa-szerte elterjedt volt. Valdès gazdag lyoni kereskedő volt, aki teljes vagyonát a szegényeknek adományozta, majd vándorprédikátor lett. Nézeteiben teológiailag nem távolodott el a kereszténységtől, mint az akkor elterjedt más eretnek szekták (a dualista alapelvű katharok, bogumilok), ugyanakkor az egyházszervezet és a világi hatalom ellen lépett fel.

Forrás: Wikipedia

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Agenzia Nev

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria