Legyetek hűségesek a karizmához – Lelkiségi mozgalmak miséje Szent Család ünnepén Temesváron

Külhoni – 2024. január 4., csütörtök | 15:38

A temesvári Szent György-székesegyházban december 30-án, szombaton este Pál József Csaba temesvári megyéspüspök szentmisét mutatott be a Szent Család ünnepe alkalmából, amelyen a temesvári egyházmegye lelkiségi mozgalmainak tagjai vettek részt.

A szentmisén koncelebrált Szilvágyi Zsolt pasztorális helynök, Macedon Valentin Hiticaș lelkipásztor, a resicabányai Szentháromság-plébánia plébánosa, egyházmegyei családpasztorációs felelős és Toman Zoltán lelkipásztor, aki jelenleg a szentszéki Államtitkárságon dolgozik. A liturgián szolgált továbbá Kiss Mihály aradi állandó diakónus, valamint a józsefszállási Ovidiu Virag diakónus és a kiskrassói Branko Marian Duma diakónus. A szentmise zenei szolgálatát a lelkiségi mozgalmak jelen lévő tagjai látták el.

„Az egyházi lelkiségi mozgalmak tulajdonképpen egy nagy családot alkotnak, csakúgy, mint mi is, az egyházmegye különböző közösségeiből érkezett keresztények. Kérjük ma a Jóisten kegyelmét és áldását a családokra és a mozgalmakra” – mondta bevezetőjében a főpásztor, aki üdvözölte a jelenlévőket, különösképpen az Aradról érkezett csoport tagjait.

Homíliájában a megyéspüspök a Szentírás szavaira utalt. Az olvasmányban elhangzott: „Mint Istennek szent és kedves választottai”. Legyetek hűségesek a karizmához, amelyet kaptatok és elfogadtatok. Istentől kaptátok ajándékként. Isten nem adta volna nektek ezt a karizmát, ha nem lenne rá szükség az Egyházban. Talán ez volt a válasza az útkeresésetekre. Legyetek hűségesek kreatív módon ehhez a karizmához, mert a kreativitás Isten szeretetéből fakad – fogalmazott Pál József Csaba.

Ti vagytok az Egyház első misszionáriusai, természetesen a papokkal és a hívekkel egységben, mivel sok emberhez eljuttok. Őrizzétek meg az egységet egymás között és a mozgalmak között, mert minden karizma a Szentlélektől származik. Ahogy az olvasmányban hallottuk, Szent Pál kolosszeieknek írt levelében: „Viseljétek el egymást, és bocsássatok meg egymásnak, ha valakinek panasza van a másik ellen. Ahogy az Úr megbocsátott nektek, ti is bocsássatok meg egymásnak.” Ennél erősebb és világosabb buzdításra nincs szükség.

A szentmise végén a mozgalmak három tagja tett tanúságot.

A záróáldás után Pál József Csaba megyéspüspök agapéra hívta az lelkiségi mozgalmak tagjait a püspökségre.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria