Legyetek Krisztus hiteles tanúi – Ministránsvezetőket avattak Zalaegerszegen

Hazai – 2023. szeptember 1., péntek | 11:16

Augusztus 26-án a zalaegerszegi Mindszenty-iskolában keresztek és oklevelek átadásával zárult a ministránsvezetők képzése a Szombathelyi Egyházmegyében.

Huszonegyen végezték el az egyéves képzést. A liturgikus tudnivalók mellett például közösségek építésével kapcsolatban szerezhettek ismereteket a résztvevők – mondta el Kürnyek Róbert pasztorális helynök.

A Mindszenty-iskolában tartott záró szentmisén Székely János megyéspüspöktől kereszteket kaptak a vezetők, amelyet szolgálatuk jelképeként a szertartásokon viselni fognak.

A főpásztor előtt ígéretet tettek arra, hogy hűségesen és fegyelemmel végzik szolgálatukat, példát mutatnak másoknak.

Ministrálni annyi, mint közel lenni az élet forrásához, ahová nyitott lélekkel lépünk – mondta szentbeszédében Székely János. – Jézus az Ige asztalától és az oltártól táplál minket. Az Ige is táplálék, mert Isten belerejtette magát a próféták, evangélisták szavaiba.

Isten szava nem betű, hanem lélek és élet, ahogy a Biblia fogalmaz.

Székely János azt a személyes élményét is megosztotta, amikor tinédzserként elolvasta egy nyáron az Ószövetséget: „Sok mindent nem értettem, de megtapasztaltam az élő Isten erejét” – fogalmazott a megyéspüspök. Arra kérte a fiatalokat, hogy a Szentírás olvasásakor arra figyeljenek, amit megértenek belőle, amit számukra mond az ige. „Ha a szentmisén kinyílik az evangéliumoskönyv, tudd, hogy neked szól, Megváltód akar szólni hozzád” – fogalmazott a püspök.

A szentmise második részében, az áldozat liturgiájában sok teendője van a ministránsoknak, de a legfontosabb, hogy a szíved ott van-e, hittel, szeretettel vagy-e ott – hangsúlyozta a főpásztor. – Vezetőnek lenni nem parancsolgatást jelent, hanem azt, hogy pásztora, jóbarátja, testvére az illető a rábízottaknak.

A példádnak kell ragyognia

– fogalmazott Székely János. – A jó vezető először magán kezdi a változást, és életét Krisztuséhoz alakítja, hogy így példa legyen mások számára is.

Székely János megyéspüspök szentbeszéde meghallgatható ITT.

Forrás és fotó: Szombathelyi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria