Legyünk Isten szava által szíven talált emberek! – Megújult az ajaki Nagyboldogasszony-templom

Hazai – 2023. augusztus 2., szerda | 16:51

Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök szentmise keretében áldotta meg a külsőleg és belsőleg felújított ajaki Nagyboldogasszony-templomot július 28-án. A liturgia egy hármas ünnepség része volt a része, hiszen a településen Nemzetközi Keresztény Egyházi Találkozót tartottak, valamint Ajak várossá nyilvánításának 10. évfordulóját ünnepelték.

Az eseményen jelen volt többek között Palánki Ferenc debrecen-nyíregyházi megyéspüspök; Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár; Baracsi Endre, a Szabolcs-Szatmár Bereg Vármegyei Közgyűlés alelnöke; Bíró Barna Botond, a Székelyföldi Regionális Önkormányzati Tanács elnökségi tagja, Hargita Megyei Tanácsának alelnöke; Gáspár Mátyás, az ünnepelt egyházközség plébánosa; Ajak város felekezeti képviselői; a Szent Kamill Leányai szerzetesrend nővérei; Ragány Adrienn, Ajak polgármestere; a térség polgármesterei, a testvértelepülések – Császlóc, Hyzne, Nagydobrony, Tiszacsernyő és Halmi – polgármesterei és a velük érkező delegációk.

A szentmise elején Gáspár Mátyás ajaki plébános köszöntötte az ünneplőket. A hívek nevében is hálát adott Istennek a templom szinte teljes külső belső felújításáért, illetve köszönetet mondott mindazoknak, akik közreműködtek a határon átívelő pályázat lebonyolításában, a munkálatokban, valamint az ajaki hívek összefogásáért, amelynek köszönhetően saját erőből újították fel a belső berendezéseket: újrafestették a szobrokat, a padokat, korszerűsítették a hangosítást, a fűtést, és kicserélték az elektromos hálózatot.

Gáspár Mátyás – utalva a városi évfordulóra – elmondta: tíz évvel ezelőtt ebben a templomban áldották meg a várossá lett Ajak városkulcsát. Az azóta eltelt évek alatt sok minden történt mind Ajak, mind az egyházközség életében, amely megerősítette az önkormányzat és az egyház együttműködését. A város iskoláját, óvodáját és bölcsődéjét egy intézményben egyesítve a Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye vette át, a régi plébánia épületében pedig megkezdte működését a Szent Kamill Leányai szerzetesközösség. A várossá avatás 10. évfordulójára készülve döntöttek úgy Ragány Adrienn polgármesterrel, hogy ez a nap közös ünnep lesz, erősítve az egyházak, a lakosság, az intézmények összetartozását.

Öröm van a szívünkben. Ez abból fakad, hogy eljutott hozzánk Isten szava, élő igéje, amely átalakít, átformál bennünket, hogy az életünk gyümölcsöző legyen – kezdte elmélkedését Palánki Ferenc megyéspüspök a szentmisén, majd Madách Imre Az ember tragédiája című művének egy mondatát idézte. „Karod erős, szíved emelkedett, végtelen a tér, mely munkára hív, s ha jól ügyelsz, egy szózat zeng feléd szüntelenül, mely visszaint és emel, csak azt kövesd!” A megyéspüspök hozzátette: Ez a végtelen szózat az evangélium üzenete. Isten szólni akar mindannyiunkhoz, és rajtunk múlik, mennyire nyitjuk meg a szívünket, vagyis – ahogy Jézus evangéliumi példázatának magyarázatából tudjuk – hogy milyen talajra hull az isteni ige, az isteni szó.

A talaj a szívünk. Hogyan készítjük elő? Vajon az isteni mag a keményszívűségünk talajára hullva hogyan tudna termést hozni? Tudunk-e jót tenni? Készek vagyunk-e életre váltani az evangéliumot?

Mert az isteni üzenet nemcsak informatív, hanem performatív, nemcsak tanít, hanem átalakít. És ha ez az üzenet valóban elér a szívünkig, akkor a változás ott van az életünkben.

Milyen jó, hogy szépen megújult ez a templom, ahol Isten élő igéje szól. Isten üzenetét hallhatjuk, felfoghatjuk, amikor eljövünk ide. Szent Lukács azt írja, hogy Mária a szívébe fogadta a Jézusról szóló és Jézustól elhangzó szavakat, és gyakran el-elgondolkodott rajta. Így lesz gyümölcsöző a mi szívünkben is Isten üzenete, szava, ha ebben a szép templomban is mindig ilyen sokan lesznek ezt az üzenetet fontolgatva.

Hiszen a templom szépsége nem a falak, az oltár, a színes üvegablakok, hanem a nyitott szívű hívek.

Ha tele van nyitott szívvel a templom, akkor egyszerűen megtapasztalhatjuk azt a csodát, hogy a halandót elnyeli az élet. Ez az örök élet, az Isten üzenete, amely ott van a szívünkben. És akkor hitelesen tudjuk továbbadni is embertársainknak, tanúságot tenni arról, hogy Isten szava által szíven talált emberek vagyunk – fogalmazott elmélkedésben a főpásztor.

A szentmisét követően a teplomban tartották az Ajak várossá nyilvánításának tizedik évfordulójára rendezett programsorozat nyitóünnepségét. Ebből az alkalomból beszédet mondott Soltész Miklós államtitkár, Baracsai Endre, a vármegyei közgyűlés alelnöke, valamint Ragány Adrienn polgármester.

A megnyitó az egyházmegyei által fenntartott általános iskolában agapéval és kötetlen beszélgetéssel folytatódott, ahol további köszöntő beszédek hangzottak el.

Az ünnepségről szóló bővebb beszámoló ITT olvasható.

Szöveg: Kovács Ágnes

Fotó: Hasulyóné Rutkai Éva

Forrás: Debrecen-Nyíregyházi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria