Lektor- és akolitusavatást ünnepeltek Esztergomban

Hazai – 2023. december 20., szerda | 14:09

Marton Zsolt váci megyéspüspök az esztergomi Nagyboldogasszony- és Szent Adalbert-főszékesegyházban lektorokat és akolitusokat avatott december 2-án, mások mellett a váci egyházmegyés Babinszki Tamást és Dobay Miklóst.

Az áldozópapságra készülő fiatalok kaptak most sajátos küldetést mint lektorok arra, hogy közvetítsék az örömhírt embertársaiknak, és a szentmisén felolvassák Isten üzenetét a Szentírásból, és mint akolitusok arra, hogy megáldoztassák a híveket a szentmisén, vagy a betegekhez elvigyék az Oltáriszentséget.

Marton Zsolt püspök szentbeszédében először a leendő lektorokhoz szólt, és a Szentírásról elmélkedett, amely – mint fogalmazott – magában foglalja az üdvösségtörténetet, de mindenki a saját életének kérdéseire is választ találhat benne.

„A Biblia Isten üzenete az emberhez, és az ember válasza: az Ószövetség népéé és az Apostoli Egyházé. A Szentírás a világirodalom gyöngyszeme is: irodalmi és történelmi alkotások gyűjteménye. De a hívő ember számára a Biblia több mint irodalomi mű. Gárdonyi Géza Írás a Bibliába című versében így fogalmaz: »Mintha volna élő lelke! (…) Isten szíve dobog benne (…) Ez a könyv a könyvek könyve, szegény ember drága gyöngye (…) Világosság (…) Bölcsességnek arany útja« A Szentírás Istennek élő, ma is megszólító üzenete, Isten Szava, Isten Igéje” – hangsúlyozta a főpásztor.

A váci megyéspüspök szentbeszédében arra buzdította a lektorjelölteket, hogy ne csak hibátlanul, jól hallhatóan és érthetően felolvasók legyenek, hanem az Istentől ihletett írás életre váltói és hiteles közvetítői is.

Ezt követően a főpásztor a leendő akolitusokhoz szólt, akiknek feladatuk lehet a rendkívüli esetekben való áldoztatás, az Oltáriszentség kitétele szentségimádásra, valamint annak végeztével a tabernákulumba való visszahelyezése.

Marton Zsolt püspök arra intette a jelölteket, hogy alaposan tanulják meg és elmélkedjék át a liturgia egyes szertartásainak előírásait. Törekedjenek arra, hogy szolgálatuk ne csak külsőleg legyen előírásszerű és kifogástalan, de belsőleg is éljék át hitben és szeretetben a liturgikus cselekményeket. Ha lehet, mindig áldozzanak, és legyen életük középpontja a szentségimádás, a tabernákulum előtti személyes adoráció.

„Legyen az oltár körüli szolgálatotok során és az Eucharisztia kiosztása közben bennetek öröm és szent megrendültség egyszerre a Szent Titok iránt. Ne feledjétek, a legszentebb helyen szolgáltok: a szentmisén, amelyről a II. Vatikáni Zsinat azt mondja, hogy »csúcs és forrás«” – buzdított a főpásztor, majd a jelöltekért imádkozott.

Ezt követően került sor az avatási szertartásra.

*

„Hálával idézem föl az akolitusavatást. Külön öröm számomra, hogy idén Marton Zsolt püspök atya avatta az Esztergomi Ősrégi Szeminárium papnövendékeit, továbbá ezen a családias hangulatú ünnepen részt vett négy atya – köztük az újmisés atyák is – a Váci Egyházmegyéből – mondta el a jeles eseményről Dobay Miklós papnövendék. – Az avatással újabb mérföldkőhöz érkeztünk, ami által mélyebb kapcsolatba kerülünk az Oltáriszentségben jelen lévő Krisztussal, továbbá lehetőségünk nyílik az Oltáriszentség kihelyezésére, illetve hétvégente betegek áldoztatására és igeliturgia tartására is. Hála és köszönet érte a Mindenható Istennek.”

Forrás: Váci Egyházmegye

Fotó: Esztergomi Szeminárium

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria