Lélekben Jeruzsálem utcáin – Szeged belvárosában jártak keresztutat

Hazai – 2023. április 1., szombat | 12:50

Szeged belvárosában jártak keresztutat a hívek március 29-én. A katolikus szakkollégiumok és ifjúsági közösségek közreműködésével idézték fel Krisztus szenvedéstörténetét.

A dómból indult szerdán este a Szegedi Katolikus Egyetemi Lelkészség által szervezett városi keresztút, amelyet Köllő Sándor egyetemi lelkész lelki útravalóval nyitott meg. Arra buzdította a híveket, hogy az út során ismerjék fel: Krisztus végtelen szeretetből vállalta a megváltó szenvedést, a keresztutat mint üdvösségünk árát.

„Most lélekben Jeruzsálem utcáin akarunk követni téged, találkozni veled. Segítünk hordozni keresztedet, odanyújtjuk a kendőnket, hogy megtörölhesd arcodat, a karunkat, hogy megpihenhess benne. Hisszük, hogy sebeid által nyertünk gyógyulást, hogy nem hagysz magunkra a próbatétel órájában, hogy evangéliumod valódi reménység” – imádkozott Köllő Sándor, majd arra buzdította a híveket, hogy ismerjék fel Krisztust a szenvedőben, az általa elszenvedett erőszakot abban, akit üldöznek.

A dómból a hívek a belváros legpatinásabb terein és épületeinél idézték fel sorra a szenvedéstörténet állomásait. A Móra Ferenc Múzeumnál roskadt le Jézus először a kereszt súlya alatt, a Szegedi Nemzeti Színháznál találkozott édesanyjával, az Új Zsinagógánál fosztották meg ruháitól, a Dugonics téren halt meg Krisztus a kereszten.

A stációk elmélkedéseit a szegedi katolikus egyetemi közösségek fiataljai írták.

Az állomások közötti úton énekekkel dicsőítették Istent. Az imádság a békéért szállt az égbe, a háborútól szenvedő családokért, gyermekekért ajánlották fel.

Ferenc pápa magyarországi látogatására készülve a keresztút idei mottója az egyházfő tavalyi, budapesti beszédének egy mondata volt: „A kereszt híd a múlt és a jövő között.”

„Legyen ez a látogatás kegyelem és erő forrása, hogy hitünkben növekedve egymással és a többi nemzettel békességben éljünk” – mondta Köllő Sándor.

Forrás: delmagyar.hu/Szeged-Csanádi Egyházmegye

Fotó: Gémes Sándor

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria