Lelkigyakorlaton vettek részt a Kaposvári Egyházmegye hitoktatói

Hazai – 2023. augusztus 30., szerda | 9:56

Augusztus 14. és 16. között Bárdudvarnokon, a Porta Pacis Lelkigyakorlatos Házban rendezték meg a Kaposvári Egyházmegyében dolgozó hitoktatók nyár végi, tanév előtti lelkigyakorlatát, „Meghívtál, hogy vízre lépjek” mottóval.

A napok szentmisével kezdődtek, melyet a lelkigyakorlat kezdetén, hétfőn Bognár Tamás hitoktatási referens, a következő napokon Varga László megyéspüspök mutatott be.

Miután Isten megteremtette az embert, fülébe súgta, hogy „Szeretlek!”; így az ember a szeretetre lett megteremtve – emelte ki prédikációjában Bognár Tamás atya.

Varga László püspök első szentbeszédében azt a kérdéskört vizsgálta, vágyakozunk-e a mennyországra, arra a mennyországra, amiben van remény és távlati cél. „Ha megbántott a testvéred, keresd a szinodális utat, legyen benne kommunikáció!” – hangsúlyozta a szerdai szentmise homíliájában a főpásztor.

A lelkigyakorlat aktív részében közösséget összekovácsoló programokat szerveztek a hitoktatóknak; nem hiányzott a humor, a jókedv, a játék, a tó körüli séta nappal és éjszaka, a közös étkezések és beszélgetések.

A három nap csendes részeiben mindenkinek volt kellő ideje a személyes lelkiéletével foglalkoznia.

Varga László püspök tanításainak üzenetét kisebb csoportokban beszélgethették át a hitoktatók; az elmélkedések között szentségimádásra vagy imasétára is lehetőségük nyílt.

A napokat zenés-énekes dicsőítő szentégimádással zárták.

A szervezők reménye szerint a hely adottsága, a természet szépsége, az együtt töltött napok harmonikus légköre, az elgondolkodtató tanítások, a baráti és szakmai beszélgetések, a kapott tárgyi és lelki ajándékok mind segítették az egyházmegyei hitoktatói közösség, valamint a résztvevők személyes lelkiéletének fejlődését.

Forrás és fotó: Kaposvári Egyházmegye; egyházmegyei hitoktatási iroda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria