Lelkigyakorlatos házat nyitottak meg Bárdudvarnokon

Megszentelt élet – 2012. március 30., péntek | 13:56

A Porta Pacis Lelkigyakorlatos Házat a Szent Benedek rendi nővérek építtették, eredetileg a bencés nővérek monostoraként üzemelt. A rendház vezetője és építtetője Váli Erzsébet Ancilla OSB nővér volt.

Az épület finn tervek alapján, Finnországból érkezett fenyőfából készült. Az építkezést erdélyi mesterek végezték. Kívülről lefestették a fából készült falakat, de belül eredeti, natúr állapotban hagyták – ez sajátos eleganciát kölcsönöz a belső térnek, hiszen a fa az évek folyamán, természetes folyamatok révén, megérett.

A rendházat 1994. október 2-án szentelte fel Balás Béla megyéspüspök. Házuk neve eredetileg is Porta Pacis (Békesség Kapuja) volt. Ancilla nővér körül nem jött létre közösség. 2011 nyarán, egészségi állapotára hivatkozva, visszavonult Pannonhalmára, s az épületet átadta a Kaposvári Egyházmegyének száz évre, használatra. A nővér kérésére a monostor neve megmaradt, és a továbbiakban lelkigyakorlatos házként üzemel.

Balás Béla megyéspüspök Világos Krisztiánt nevezte ki a lelkigyakorlatos ház igazgatójává 2011. december 1-én.

A ház kaput nyit mindazoknak, akik csöndet, megnyugvást, békességet, lelki krízisükből kiutat keresnek, vagy csak egyszerűen pihenni, szabadságot tölteni, vakációzni szeretnének. Lelkigyakorlatos csoportoknak is várnak. 2012 áprilisában nyitják meg a hozzá tartozó, 36 férőhelyes diákszállót – szerepel Világos Krisztián beszámolójában.

A ház honlapja: www.portapacis.com

Magyar Kurír