Lelkinapon vettek részt a temesvári püspökség munkatársai

Külhoni – 2023. március 1., szerda | 16:28

A Temesvári Egyházmegye alkalmazottai február 22-én, hamvazószerdán részt vettek a nagyböjtre felkészítő lelki programon. A lelkinap az egyházmegyei ifjúsági központban zajlott, és pontifikális szentmisével zárult, amelyet Pál József Csaba megyéspüspök celebrált a temesvár-belvárosi Szent Katalin-templomban. A lelki program meghívott előadója Augustin Bărbuț oravicabányai plébános volt.

Bevezetőjében a főpásztor üdvözölte a jelenlévőket és Augustin Bărbuțot, a temesvári olasz közösség pasztorális felelősét, aki több mint húsz évig élt és dolgozott Olaszországban a római kármelita rendben.

„A nagyböjt kegyelmi idő, áldott idő, húsvéti idő, amikor Isten kegyelme még jobban megtapasztalhatóvá válik” – fogalmazott az elmélkedés kezdetén az oravicabányai plébános, aki felhívta a jelenlévők figyelmét arra, hogy a nagyböjt alapvetően olyan út, amelyen minden lehetőség adott azoknak, akik meg akarnak térni.

Mindannyiunk számára csapdát jelent a közömbösség, a kényelmesség.

Fogadjuk ma a hamut azért, hogy meghaljunk mindannak, ami megakadályoz minket Krisztus követésében, hogy meghaljunk a bűnnek, hogy új életünk legyen” – hangsúlyozta a szónok.

Az első elmélkedés keretében Augustin Bărbuț a nagyböjt vasárnapjaira idézetek segítségével ajánlott átgondolásra egy-egy olyan részt a Szentírásból, amelyben Jézus szavakkal csakúgy, mint magatartásával, tetteivel és útmutatásaival tanít. Így a nagyböjt első vasárnapján Jézus megkísértéséről, a másodikon Jézus színeváltozásáról a Tábor hegyén, a harmadik vasárnap Jézus találkozásáról és párbeszédéről a szamáriai asszonnyal, a negyediken a vak ember meggyógyításáról, az ötödiken pedig Lázár feltámasztásáról elmélkednek a hívek.

A második elmélkedésben a meghívott előadó néhány lehetőséget említett a hit megélésére a mindennapi életben, valamint gyakorlati megoldásokat, ötleteket javasolt a missziós tevékenységre és a szolgálatra vonatkozóan a diakónia évében, illetve a Temesvár Európa Kulturális Fővárosa projekt kapcsán. Az oravicabányai plébános néhány konkrét példát említett arra, hogyan tudja egy közösség, egy plébánia, a hívek és a papok együtt jobban bemutatni a templomot, az egyházközséget.

A kiscsoportos beszélgetésekhez Augustin atya három kérdést javasolt: a kegyelem időszaka-e a nagyböjt számunkra, rendkívüli-e vagy középszerű a keresztény életünk, hogyan éljük meg a hitet a mindennapi életünkben, a családban, a munkahelyen stb.

A kiscsoportos beszélgetések összegzését követően a jelenlévők részt vettek a záró szentmisén.

Forrás és fotó: Temesvári Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria