Lelkinapot tartottak a nagyváradi püspökségen dolgozóknak

Külhoni – 2024. március 4., hétfő | 10:31

Nagyböjti lelkinapon vettek részt a nagyváradi püspökség munkatársai február 28-án, szerdán.

A húsvéti ünnepkör a keresztény ember számára a megváltás, a feltámadás örömhírének megélése mellett a befelé tekintés, a földi életen belüli folytonos újjászületés, a megújulás ünnepi időszaka is. Lehetőség arra, hogy az ember a böjt kínálta csendbe burkolózva összehasonlítsa az önmagáról alkotott képet azzal, ahogy a körülötte levők tekintenek rá.

Az önmagunkra való reflektálásra buzdította a püspökség munkatársait Böcskei László megyéspüspök a nagyböjti lelkinap kezdetén bemutatott szentmise prédikációjában is.

A főpásztor kiemelte: fontos, hogy minden napunkat jelképes tükörbe nézéssel kezdjük, hogy se alul, se túl ne értékeljük magunkat, hogy egyre tisztábban láthassuk, kik is vagyunk valójában.

Az önismeret nélkülözhetetlenségét hangsúlyozta Majoros Tibor állandó diakónus is, aki az önmagunkról kialakított kép minél nagyobb tisztaságát határozta meg a hatékony kommunikáció és a bizalmi emberi kapcsolatok alapfeltételeként interaktív előadásában. Az asszertív kommunikációs technika minél mélyebb elsajátításához a résztvevőknek több, a valós életből vett szituációs gyakorlatot is meg kellett valósítaniuk.

A program lezárásaként a kötetlen beszélgetés alkalmával a lelkinapon részt vevő munkatársak közül többen adtak hangot annak a véleményüknek, mely szerint ez az alkalom nem kizárólag a lelki töltekezésre, de személyiségük fejlesztésére is remek lehetőséget és ugyanakkor eszközt is biztosított.

Szöveg: Csorba Sándor levéltáros

Forrás és fotó: Nagyváradi Római Katolikus Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria