Lengyelország: Szent Maximilian Kolbe-év

Megszentelt élet – 2011. január 13., csütörtök | 8:39

A lengyel szenátus Szent Maximilian Kolbe-évnek nyilvánította a 2011-es évet. Hangsúlyozták: „gondolatai és vértanúsága is különlegesen fontosak az újjászülető lengyel civil társadalom számára”.

Augusztus 14-én lesz hetven éve, hogy Szent Maximilian Kolbe meghalt az auschwitzi koncentrációs táborban.
1971. október 17-én VI. Pál pápa boldoggá, majd 1982. október 10-én II. János Pál pápa szentté avatta, és az egyház vértanú szentjei közé sorolta.

A három lengyel ferences rendtartomány elöljárói közös levélben méltatták alakját: „ma már a kereszténység apostolaként ismerik őt, aki a XX. századi ferences mozgalom megújulásának előmozdítója volt. Képes volt egyesíteni a szegénységet és az egyszerűséget a nagy eszmékért való vértanúsággal… Ő alapította és működtette a legnagyobb lengyel egyházi könyvkiadót. Tisztelte a Szeplőtelen Szüzet, a tökéletes emberi létezés példáját, az emberek és Isten közötti közvetítőt látta benne, és megalapította a világ sok országában működő Szeplőtelen Szűz Katonái társulatot. Védte az emberi életet és méltóságot, a lengyel és német nép közötti kiengesztelődés embere volt.”

Magyar Kurír

(tzs)