Lengyelországban imavirrasztással, körmenetekkel emlékeztek Szent II. János Pál halálára

Kitekintő – 2023. április 6., csütörtök | 12:53

27 éves péteri szolgálata után, 2005. április 2-án este tért haza az atyai házba Szent II. János Pál pápa. Az évforduló alkalmából Lengyelország-szerte hálaadó szentmiséket, megemlékezéseket és találkozókat tartottak. Varsóban és az egykori püspöki székvárosban, Krakkóban százezrek vonultak utcára, hogy körmenetben tisztelegjenek Karol Wojtyła eleven emléke előtt.

Leszek Gęsiak jezsuita szerzetes, a Vatikáni Rádió lengyel adásának egykori vezetője, jelenleg a Lengyel Püspöki Konferencia szóvivője nyilatkozatot tett közzé virágvasárnap este a püspöki kar honlapján, melyben a testület nevében sajnálkozásának ad hangot „az ünnepi megemlékezést megzavaró szélsőséges liberális megnyilatkozások miatt, melyek megpróbálják befeketíteni II. János Pál pápa alakját. Ezek a hangok szeretnék kisebbíteni, elhallgattatni a lengyel pápa emlékét, sőt igyekeznek nevetségessé tenni mindazt, amit tett az egész egyetemes Egyházért és Lengyelországért”.

„Számunkra, akik az ő pápasága alatt nőttünk fel és lettünk felnőtté, elképzelhetetlen, hogy ily módon leértékeljük mindazt, amit a lengyel pápa tett hazánkért azokban a nehéz történelmi időkben, amelyeknek tanúi voltunk. Mindannak az emléke, amit ő az Egyházban megvalósított Lengyelországban és a világon, valamint annak a hatalmas örökségnek a tudata, amelyből merítettünk, és amely sok tekintetben még ma is felfedezésre vár, biztosítja, hogy minden év április 2-án ez az időpont – 21 óra 37 perc – maradjon sokunk számára továbbra is az Istennek való hálaadás különleges pillanata, amiért nekünk ajándékozta az ő személyét. Lehetetlen felbecsülni mindazt a jót, amit ez az ember az emberiségnek ajándékozott, és amit emberek millióinak a szívébe árasztott szerte a világon. Ezért nem engedjük meg, hogy megsemmisítsék vagy eltöröljék mindazt a jót, amit az Isten II. János Pál pápán keresztül adott az egész emberiségnek” – olvassuk a Lengyel Püspöki Konferencia honlapján.

Tadeusz Wojda, a gdański főegyházmegye érseke élesen elítéli a szélsőséges támadásokat, „melyek II. János Pál tekintélyének megdöntésére és szentségének megsemmisítésére tett alaptalan kísérletnek tűnnek… Személyének lejáratásával fennáll annak a veszélye, hogy a fiatalabb generációkat megfosztják egy fontos hivatkozási ponttól a hit és az erkölcs terén. Jó hír viszont, hogy a pápa védelmében a papok és püspökök mellett egyre több világi hívő emeli fel bátran a hangját, és állnak ki mellette”.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Vatican News

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria