Százezrek meneteltek az életért Lengyelországban

Kitekintő – 2018. június 14., csütörtök | 11:18

Lengyelország 62 városában tartottak június 10-én, vasárnap felvonulásokat az életért és a családért. A „Lengyelország a család által erős” mottóval szervezett rendezvényeken számos lengyel püspök is részt vett.

Az életvédő felvonulások idén kapcsolódtak Lengyelország függetlensége visszaszerzésének centenáriumához és II. János Pál pápa megválasztásának 40. évfordulójához. (Karol Wojtyła krakkói bíboros érseket 1978. október 16-án választották meg pápának.)

A családvédő civil szervezetek kezdeményezésére született életvédő felvonulásokhoz szabadon csatlakoztak lengyel püspökök és papok, valamint hívek tízezrei szerte az országban. Transzparensek és beszédek hívták fel a figyelmet az élet szent és minden más érték felett való alapvető jellegére, annak természetes kezdetétől a természetes végéig. Emellett a résztvevők azt is hangsúlyozták, hogy az életnek nyitottnak kell lennie új élet befogadására.

A lublini életvédő felvonuláson részt vett a nagyváros érseke, Stanisław Budzik, aki így értékelte az eseményt: „Hálásak vagyunk mindazért, amit másoktól kapunk, de különösen hálásak vagyunk az életért. Köszönetet mondunk érte Istennek, jól tudva, hogy csak egyszer élünk, és hogy mekkora a felelősségünk. Éppen ezért a lehető legjobb módon kell használni ezt az adományt.”

Lengyelországban az első életvédő menetet 2006-ban Varsóban tartották. Azóta minden évben megrendezik, és egyre többen vesznek részt a felvonulásokon, hogy a családok és főként a nagycsaládok jelenléte adjon minél nagyobb nyomatékot a legszentebb emberi értéknek.

Forrás: Vatikáni Rádió

Fotó: Lengyel Katolikus Egyház Twitter-oldala

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria