Letették a dombóvári katolikus óvoda alapkövét

Hazai – 2024. március 12., kedd | 9:02

Jelenleg még építési terület Dombóváron az Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda leendő épülete, de a tervek szerint 2024 decemberében már fogadják az óvodásokat az elkészült létesítményben. A kivitelezési munkálatokat január 4-én kezdték meg, az ünnepélyes alapkőletételt március 7-én tartották, amelyen az óvodások rövid műsorát is megtekintették a megjelentek.

A Pécsi Egyházmegye kormányzati forrásból új négycsoportos óvodát épít a településen, melynek elkészültével a jelenleg önkormányzati tulajdonban levő bérleményben működtetett Árpád-házi Szent Erzsébet Katolikus Óvoda saját épületbe költözik.

Az alapkőletétel ünnepi alkalmán Tóthné Károly Mónika intézményvezető köszöntötte a megjelenteket, aki elmondta, óvodájuk a település egyik legrégibb oktatási-nevelési intézménye, mely jelenleg egy önkormányzati tulajdonban levő, több mint százéves épületben működik négy osztatlan, köztük egy német nemzetiségi csoporttal.

A családok körében egyre nagyobb az igény a keresztény nevelésben való részvételre, ezért évről évre növekszik intézményükben a gyermekek létszáma – fogalmazott az igazgató.

Koósz Roland, a Pécsi Egyházmegye Oktatási Irodájának vezetője beszédében kiemelte, az egyházmegye tíz óvodája közül hat intézmény épülete és udvara az elmúlt években kormányzati forrásból teljesen megújult. A folyamatos fejlesztések nem öncélúak, mert általuk a jövőt és a közösségeket szolgálják.

Jelenleg négyezer kisgyermek katolikus értékrend szerinti nevelését végzik az egyházmegyében, vagyis több ezer család bízta rájuk legféltettebb kincsét, a gyermekét.

Soltész Miklós egyházi és nemzetiségi kapcsolatokért felelős államtitkár a kormányzat által felkarolt katolikus óvodaprogram eredményeit méltatva rámutatott, nemcsak Budapestre és a nagyvárosokba, hanem kisebb vidéki városokba és falvakba is eljutott a támogatás. Az államtitkár kiemelte, a nők tisztelete, a gyermekek gondozása és a szegény családok segítése a keresztény értékrendből és tanításból fakad.

Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár, a térség országgyűlési képviselője az Árpád-ház szentjeit sorolva arról beszélt, hogy Magyarország napjainkban is sokat tesz a kereszténység védelméért. 

Pintér Szilárd, Dombóvár polgármestere arról beszélt, hogy terveik szerint az óvoda jelenlegi épületében szintén egyházi fenntartású bölcsődét szeretne a város kialakítani, majd pedig gimnáziumot is terveznek a településen létesíteni.

Az ünnepi köszöntők sorát Felföldi László megyéspüspök zárta, aki az óvodák gyermeknevelésben betöltött szerepét méltatta. Mint mondta, csak sziklára, biztos alapra lehet életet, családot, hivatást, küldetést építeni a mindennapi életben, a társadalomban és az Egyházban. „Legyen áldás az úton, amit most kezdünk el, és az épületen, melyet élettel és lélekkel töltünk majd meg” – mondta a főpásztor, aki megáldotta az időkapszulát, amelyet az ünnepség után az épület alapkövében helyeztek el.

Arról, hogy milyen lesz a dombóvári katolikus óvoda új épülete, ITT található írás.

Forrás és fotó: Pécsi Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria