Lezárta tanévét a miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium

Hazai – 2023. július 14., péntek | 18:30

A miskolci Görögkatolikus Roma Szakkollégium is lezárta tanévét, amelynek során több mint ötven programlehetőséggel szolgált a szakkollégisták számára. A Miskolci Egyházmegye honlapján július 14-én megjelent beszámolót közöljük.

A tanévet Egerben nyitottuk a Keresztény Roma Szakkollégiumi Hálózat országos tanévnyitóján, de a két szemeszter alatt Eger mellett lehetőség nyílt még számos kirándulásra. Nemegyszer jártak hallgatóink Budapesten, ahol ősszel a Madách Színházban nézhették meg az Operaház fantomja című darabot, tavasszal pedig a Roma Integrációs Nap keretében előadásokat hallgathattak. Szerencsen a Szerencsi Bonbon Kft.-nél csokoládét, Tolcsván a Helia-D Herba-kastélyban saját kozmetikumokat készíthettek.

Márciusban a szakkollégium három tagja az igazgató úrral elutazhatott Brüsszelbe, ahol további kirándulásokon vehettek részt, élményeket szerezve, emellett kapcsolatokat építhettek.

Májusban szakkollégiumunk meghívást kapott a debreceni Szent Miklós Görögkatolikus Roma Szakkollégiumtól, így a debreceni testvérkollégiumunkban tettünk látogatást.

A kirándulásokon kívül olyan előadásokon, vitaesteken vehettek részt a hallgatók, amelyek mind-mind bővítették ismereteiket, általuk fejlődni tudott személyiségük. Közismereti és kulturális modulunk keretében a szakkollégistáknak előadást tartott Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár asszony a sikeres roma projektekről, valamint a kedd esténként megrendezett spirituális modulunkon vendégünk volt Patkó Gyula, a Miskolci Egyetem volt rektora, aki az életútjáról mesélt a hallgatóknak.

Idén már 10. éve rendeztük meg Lakatos Menyhért Szavalóversenyünket, amelyen két alumni szakkollégistánk már felkészítő tanárként volt jelen. Mindemellett a szakkollégistáknak e tanévben is lehetőségük nyílt a közösség építésének jegyében olyan csapatépítő programokon részt venni, mint a bowling vagy lézerharc, de az Elme házának szabadulószobáit is kipróbálhatták, valamint nemegyszer közös főzéseket is szerveztek.

Szakkollégiumunk rendkívül fontosnak tartja a társadalmi felelősségvállalást, így ősszel adománygyűjtést szerveztünk a monoki Kossuth Lajos Általános Iskola diákjainak és családjaiknak; decemberben Mikulás-nap alkalmából rövid műsor keretében adtuk át a felajánlásokat az iskolásoknak. Az adománygyűjtésen felül több kisebb akcióban is részt vehettek a szakkollégisták. Nem az első év, hogy a TeSzedd szemétszedési akcióhoz csatlakozva közvetlen környezetüket tisztították meg a fiatalok. Továbbá a Miskolci Állatsegítő Alapítvány négylábúit vihették el sétálni hallgatóink.

E tanévben két kiadványunk is megjelent: januárban alumni hallgatóink beszámolóival a Bizalom, őszinteség, nyitottság című; júniusban pedig a jelenlegi szakkollégisták által írt, Szeretet nélkül semmik vagyunk című, immár harmadik verseskötetünk.

A tanévet eredményesen zártuk. Összesen nyolcan vehették át diplomájukat az őszi és tavaszi félévben, hárman szereztek nyelvvizsgát, egy hallgatónk pedig a TDK-n szerepelt eredményesen.

Borai Gabriella szakkollégistánk Tanulmányi Emléklapot kapott, Az év szakkollégistája kitüntetést Suha Lilla vehette át.

Hallgatóink mellett szakkollégiumunk is elismerésben részesült, hiszen Miskolc város napján az intézményünk által elnyert Pro Minoritate díjat vehette át Makkai László görögkatolikus pap, igazgató, valamint Orosz Atanáz püspök. Továbbá ismét „Családbarát hely” tanúsító védjegyet kapott szakkollégiumunk. Hálásak vagyunk gondviselő Istenünknek az elért eredményekért.

Forrás és fotó: Miskolci Egyházmegye

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria