Lezárult a Katolikus Pedagógiai Intézet Kreatív Műveltségi Vetélkedője

Hazai – 2023. június 14., szerda | 16:21

A Katolikus Pedagógiai Intézet a 2022/23-as tanévben, immár 7. alkalommal hirdette meg Kreatív Műveltségi Vetélkedőjét a katolikus iskolák diákjainak, amelynek témája – csatlakozva a többi bicentenáriumi ünnephez – Petőfi Sándor alakja és kora volt. Idén a budapesti Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium csapata nyerte a versenyt, melynek szóbeli fordulóját május 19-én tartották.

Idén 132 háromfős diákcsapat indult a versenyen.

Az első fordulókban változatos írásbeli feladatokkal találkoztak a tanulók, többek között a Pesti Hírlap 1844. évi karácsonyi mellékletét kellett megalkotniuk: országgyűlési riportot, interjút Petőfivel, színházi plakátot, színműbírálatot készítettek a diákok, valamint rövid hírekkel, korabeli reklámokkal és apróhirdetésekkel szolgáltak.

A két írásbeli fordulót követően nyolc csapat jutott a verseny döntőjébe.

A május 19-i szóbeli vetélkedőn a résztvevőknek olyan kreatív feladatokban kellett helyt állniuk, mint a Kahoot-os villámkérdések gyors megválaszolása, versek felismerése, azok összehasonlító elemzése, majd Petőfi, a légtornász címmel metaforajátékra hívták a diákokat a szervezők. A verseny zárófeladataként egy-egy Petőfihez köthető foglalkozással rendelkező személy (például vezérkari főnök, a Kiskunsági Nemzeti Park vezetője, egy politikus, egy kortárs költő) szerepébe bújva a csapatok képviselői ünnepi beszédet tartottak egy Petőfi-megemlékezésen.

A szoros versenyben a képzeletbeli dobogóra a budapesti Szent Gellért Katolikus Általános Iskola és Gimnázium, a nagykanizsai Piarista Gimnázium, Általános Iskola, valamint a kőszegi Árpád-házi Szent Margit Óvoda, Általános Iskola, Gimnázium csapatai állhattak, akiknek nyereménye egy általuk kigondolt közös programon való részvétel. A többi diák is értékes könyvutalványokkal gazdagodott.

Forrás és fotó: Katolikus Pedagógiai Intézet

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria