Lezárult a romániai magyar nyelvű katolikus hittanolimpia Kolozsváron

Külhoni – 2023. április 17., hétfő | 16:56

A kolozsvári Báthory István Elméleti Líceumban tartották az V. országos magyar nyelvű római katolikus hittanolimpiát április 12. és 14. között, Arad, Fehér, Hargita, Kovászna, Maros, Máramaros, Szatmár, Temes, Bihar, Szilágy, Brassó megyéből érkező diákok részvételével. A megmérettetés április 14-én, a kolozsvári Szent Mihály-templomban celebrált érseki szentmisével ért véget.

László Attila főeseperes-plébános köszöntötte a hittanolimpia résztvevőit a Szent Mihály-templomban.

Felidézte a kolozsvári templom sok évszázados történetét, a templomépítést kezdeményező plébánost, a templomépítés támogatására íródott, a pápai udvarból érkezett levelet, amelynek másolata ma is látható a bejárat mellett; emlékeztetett a nehézségekre, a pusztító tűzvészre, földrengésre, toronyomlásra és a falak által látott számtalan történelmi, egyházi eseményre, Mátyás király keresztelőjére, országgyűlésekre, fejedelemválasztásokra, s nem utolsósorban Márton Áron püspökké szentelésére, amely szintén a templomban zajlott.

Kovács Gergely gyulafehérvári érsek szentbeszédében arra emlékeztett, hogy nemrég ünnepeltük húsvétot, Jézus feltámadásának ünnepét; annak tényét, hogy Jézus él. Húsvét után az apostolok rájöttek, Jézus nélkül ezután semmit sem tudnak eredményesen tenni. A feltámadás után vajon mi is találkoztunk vele? Bennünk is megszületett-e ez az érzés? – tette fel a kérdést a főpásztor.

Az érsek kifejtette: meg van győződve arról, hogy akik hittanolimpiára jöttek, azok találkoztak Jézussal. A további kérdés, amit ki-ki feltehet magának: a feltámadással, a Feltámadatottal találkozva mi változik meg az életünkben? Lehet, hogy nem egyből, hanem csak lassan-lassan, hiszen az apostoloknak is időre volt szükségük, hogy felfedezzék, mire hívta meg őket Jézus. Ez hát a feladat:

felfedezni, kit mire hívott meg Jézus; engedni, hogy célt adjon életünknek

– hangsúlyozta a főpásztor.

A szentmisén zenei szolgálattal közreműködött a Márton Szabolcs karnagy által vezetett gyermekszkóla.

A szentmisét záró főpásztori áldás után Schuller Hajnal, a házigazda és szervező Báthory-líceum igazgatója vezette a hittanolimpia zárórendezvényét, mely köszöntőbeszédekkel és díjkiosztóval folytatódott.

Érszegi Márk Aurél, a magyar Külgazdasági és Külügyminisztérium vallásdiplomáciai főtanácsadója, aki korábban évekig a vatikáni magyar nagykövetségen dolgozott, beszédében hangsúlyozta: a hit teremtette meg az európai civilizációt, identitásunk része hitből fakadó kultúránk, mert segít megérteni, hogyan működik a világ. A hit része a világnak, és mivel sok embernek fontos, a hitet ismerve lehet az embereket, önmagunkat is megérteni.

A hit mindig kultúrát teremt.

A romániai tanügyminisztérium képviseletében Kovács Zoltán Zsolt, az Oktatási Minisztérium kabinetigazgatója, az országos hittanolimpia ügyvezető elnöke elismeréssel szólt a részt vevő diákokhoz és tanáraikhoz.

A köszöntők után a nyerteseket is megismerhették a jelenlévők.

A hittanolimpia résztvevői mindannyian tanúságot tettek hitükről. Vállalták a többletmunkát, felkészültek a hithez kapcsolódó ismeretekből, elemeztek, fogalmaztak, a tanultakat helyesen és kreatívan papírra vetették.

Forrás: Romkat.ro

Fotó: Bíró Jolán Ilona, Bodó Márta, Gál László

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria