Libanoni énekesnő lép fel a Szent Efrém Férfikarral a Szent István-bazilikában

Kultúra – 2015. április 8., szerda | 17:58

Április 12-én, az ortodox húsvét ünnepén a libanoni Abeer Nehme különleges imádságos dallamokat énekel a Szent István-bazilikában a Szent Efrém Férfikarral – tájékoztat az énekegyüttes honlapja.


A Szent Efrém Férfikar Orientale lumen (Kelet világossága) című sorozatának áprilisi hangversenyén bemutatkozik a magyar közönség előtt Abeer Nehme. A hazájában, Libanonban sztárként ünnepelt énekesnő első magyarországi fellépése lesz ez, olyan különleges programmal, amely soha nem hangzott még el hazánkban: szír-maronita, arameus, libanoni-melkita, grúz, örmény, görög és szláv-balkáni himnuszok, vallásos énekek csendülnek majd fel a művésznő hatalmas hangterjedelmű és egyedi színű hangján.

Abeer Nehme művészetével közvetítő szerepet tölt be a különböző zenei stílusok (világzene, opera, tradicionális arab zene, görög-bizánci egyházzene), a világvallások, az arab és a nyugati kultúrák között. A kanun nevű, citerához hasonlító hangszeren tanulva szerzett diplomát a Saint-Esprit de Kaslik Egyetemen. Fellépett többek között a Szír Nemzeti Filharmonikus Zenekarral, és számos fesztivál szólistája volt, két alkalommal énekelt a vatikáni VI. Pál-teremben is.


Abeer 2013 őszén találkozott a Szent Efrém Férfikarral, amikor egy társadalmi, etnikai kérdéseket feldolgozó tévéfilm műsorvezetőjeként forgatott Magyarországon. Felkeltette érdeklődését az a hír, hogy Budapesten van egy férfikar, amely a bizánci egyházzenei örökség kutatásával és megszólaltatásával foglalkozik. A Bakáts téri plébániatemplomban felhangzó férfihangok olyan hatással voltak Abeerre, hogy kilépve szerepköréből improvizálni kezdett az efrémesek iszón-hangjaira (a bizánci zenére jellemző mély, hosszan tartó basszus hangok). A férfikart nem kevésbé érintette meg az elragadó személyiségű és hangú énekes, és azonnal tervezgetni kezdték az együttműködést. Első közös koncertjüket egy évvel később, 2014 júniusában, a marokkói Fez városában adták: a nagy múltú szakrális fesztivál nyitó hangversenyén majd négyezer ember hallgatta őket, köztük a király hitvese, Lalla Salma hercegnő, aki szívélyesen gratulált a keresztény zenéket éneklő libanoni és magyar zenészeknek.

Egy csodás hang Libanonból – Abeer Nehme

Helyszín: Szent István-bazilika

Időpont: 2015. április 12., vasárnap, 20.00

A teljes árú jegy 3500 Ft, a kedvezményes (diák/nyugdíjas) 2500 Ft.


Fotó: Szentefrém.hu

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria