Libanoni maronita érsek: Nem tudjuk, mi fog történni, a lakosság félelemben él

Kitekintő – 2024. augusztus 5., hétfő | 16:42

Libanonban pattanásig feszült a helyzet a Hamász vezetőjének július 31-i meggyilkolása óta. Netanjahu elnök többfrontos háborúról beszélt, augusztus 4-én egy erőművet bombázott Dél-Libanonban az izraeli légierő. Joseph Soueif, a libanoni Tripoli maronita érseke nyilatkozott a helyzetről a vatikáni médiának.

Egy augusztus 4-i izraeli légicsapás során a jelentések szerint találat érte a dél-libanoni Taybeh városa vízellátó rendszerhez kapcsolódó erőművét. A libanoni média arról számolt be, hogy az erőműben kitört tűz miatt tucatnyi településen megszakadt a vízellátás.

Izraelben az augusztus 4-i kormányülésen Benjámin Netanjahu miniszterelnök hangsúlyozta, hogy „Izrael Állam többfrontos háborút vív Irán gonosz tengelyével”, keményen csapást mérve annak minden egyes részére. A teheráni parlament vezetője, Mohammad Baqer Qalibaf megsemmisítő válaszról és történelmi leckéről beszélt, megfenyegetve Izraelt és az Egyesült Államokat a Hamász politikai vezetője, Iszmáíl Haníje meggyilkolása miatt. Az amerikai sajtó izraeli hírszerzési forrásokra hivatkozó értesülései szerint a Hamász politikai vezetőjének meggyilkolása miatti iráni megtorló támadásra augusztus 5-én kerül sor.

„A lakosság állandó félelemben él. Ez a félelem nem csak Libanonra korlátozódik, hanem kiterjed az egész közel-keleti térségre, ahol minden országot átjár a jövővel kapcsolatos bizonytalanság.” Joseph Soueif, a libanoni Tripoli maronita érseke a Vatican Newsnak elmondta, hogy az emberek nem tudják, mi fog történni, nyílt háború vagy talán valami más, előre nem látható dolog. „A lakosság rettegésben él a kiszámíthatatlan, pusztító események miatt, amelyek ártatlan emberekre sújtanak le, válogatás nélkül. A helyzet körültekintő irányítást és kreatív látásmódot igényel, hogy eligazodjunk ezeken a viharos vizeken.”

„Minden órában, mindennap más-más verziót hallunk a háborúról... Reméljük, hogy nem ez történik, de ha a helyzet eszkalálódna, az nem csak a helyi lakosságnak okozna nagy kárt” – hangsúlyozta a maronita érsek. Hozzátette, hogy a tizenhárom-tizennégy éves fiatalok különösen nagy veszélyben vannak, mert erősen terjednek a drogok a körükben, és ezzel a válsággal még tragikusabb a helyzetük, teljesen megsemmisülni látják azt a világot, amelyet ismernek és amelyben felnőttek.

Libanon jelentős gazdasági és intézményi problémákkal küzd, például azzal, hogy nincs választott elnöke. Ez is hozzájárul az ország helyzetének további súlyosbodásához. „E feszültségek és félelmek közepette – buzdított az érsek – minden jóakaratú hívő hivatása, hogy békében éljen. Béke nélkül mindig háború lesz. A béke alapja a párbeszéd és az igazságosság, amelyek alapvető elemei a stabil és harmonikus társadalom felépítésének.”

Elmondta, hogy Libanon részéről vannak diplomáciai kísérletek, még ha korlátozottak is. Létezik egy szélesebb körű diplomáciai mozgalom is az érintett országok bevonásával a térség békéjének keresésében. Nagyon sok próbálkozás van, amelyek, reméljük, hogy eredményre vezetnek. „Ugyanakkor biztos vagyok benne – zárta szavait Tripoli libanoni maronita érseke –, hogy a Szentszék diplomáciája nagyon fontos szerepet játszik. Jól tudom, hogy a Szentszék nem hagy veszni egy lehetőséget sem, hogy Libanonról és a békéről beszéljen.”

Fordította: Thullner Zsuzsanna

Forrás: Vatican News olasz nyelvű oldala

Fotó: Vatican News; Facebook

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria