Liget Budapest: emlékhelyet alakítanak ki a Regnum Marianum templom helyén

Hazai – 2014. december 2., kedd | 13:18

Méltó emlékhelyet alakítanak ki a Liget Budapest program keretében az egykori Regnum Marianum templomnak – mondta el az MTI-nek a projekt miniszteri biztosa.

Baán László emlékeztetett arra, hogy a katolikus templom – a Damjanich utca tengelyében – keresztben állt volna az ötvenes évek legelején kialakított Felvonulási téren, ezért is bontotta el a Rákosi-rezsim.

„Fontos pontja a Liget Budapest programnak, hogy az egykori Regnum Marianum templomnak méltó emlékhelyet állítsunk, és ebben szívesen vesszük az érdeklődő civil szervezetek közreműködését is, néhány napja egyeztettem például a Magyar Patrióták Közösségével” – idézte fel a Szépművészeti Múzeumot is vezető Baán László.

A tervek szerint feltárják az altemplomot, ott létrehoznak egy emlékhelyet, és egy pályázat útján kiválasztott emlékjellel magát a helyszínt is megjelölik – számolt be.

Baán László hozzáfűzte, hogy régészeti feltárást természetesen nem terveznek, hiszen nem régészeti emlékről van szó: a Regnum Marianumot 1931-ben szentelték fel, és 1951-ben rombolták le. Ehelyett az altemplom egy részében egy olyan emlékhelyet rendeznek be, amely emlékeztet a templom történeti múltjára, építésének és lerombolásának korára.

A miniszteri biztos kiemelte: külön figyelmet fordítottak arra, hogy a Liget Budapest projekt során megvalósuló múzeumi beruházások ne érintsék a Regnum Marianum egykori helyét.

Az emlékhely és az emlékjel létrehozásának költségei Baán László becslése szerint néhány százmillió forintot tesznek majd ki.

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria