Lisieux-i Szent Teréz szüleit a családszinódus idején avatják szentté

Kitekintő – 2015. március 16., hétfő | 19:30

Angelo Amato bíboros, a Szentek Ügyeinek Kongregációja prefektusa úgy nyilatkozott, Lisieux-i Szent Teréz szüleit a 2015 őszén tartandó családszinódus idején avatja szentté Ferenc pápa – tájékoztat a Zenit hírügynökség.

2015 októberében Louis és Zelie Martin lesz az első egyszerre szentté avatott házaspár. Kis Szent Teréz szüleit XVI. Benedek pápa avatta boldoggá 2008. október 19-én.

„Hála Istennek, októberben két házastársat, Lisieux-i Szent Teréz szüleit avathatjuk szentté” – mondta a szalézi bíboros egy találkozón, melyet a Libreria Editrice Vaticana, a vatikáni könyvkiadó rendezett Mire jók a szentek? címmel, s melyen a családban megélt szentség fontosságát is hangsúlyozták.

„A szentek nemcsak papok és apácák lehetnek, hanem világiak is” – mutatott rá Amato bíboros a szent életű francia Martin házaspár kapcsán.

Louis és Zelie Martin 1858-ban kötöttek házasságot, kilenc gyermekük közül öten választották a szerzetesi életet. Zelie fennmaradt levelei mesélnek az utókornak a család életéről. A 218 darab, 1863 és 1877 között íródott levél a család mindennapjairól szól, gyermekeik születéséről és közülük négy gyermek elvesztéséről. Minden reggel 5 óra 30 perckor misén vett részt a Martin család, együtt imádkozták az Úrangyalát és a vesperást, szigorúan az Úrnak szentelték a vasárnapokat, komolyan vették a böjtöt adventben és nagyböjtben – ugyanakkor a levelek tanúskodnak a vidám percekről is, viccekről, játékokról; Louis szeretett horgászni és billiárdozni.

Szegényeket hívtak meg ebédre, és látogatták a betegeket; lányaikat arra tanították, hogy a szegényekkel, kisemmizettekkel egyenrangúként bánjanak.

Amikor Zelie 46 évesen meghalt, Louis magára maradt öt lánygyermekével – Teréz még csak négy és fél esztendős volt akkor. Louis Martin hosszas betegeskedés után 1894-ben hunyt el.

Sokan vélik úgy, hogy Louis és Zelie Martin mindennapi életszentségét követendő példának kell tekinteni napjainkban is; 2008-ban XVI. Benedek boldoggá avatta őket, s ez év októberében ők lesznek az első közösen szentté avatott házaspár. Legkisebb leányuk, Lisieux-i Szent Teréz a missziók védőszentje, Ferenc pápa egyik legkedvesebb szentje; II. János Pál nyilvánította egyháztanítóvá 1997. október 19-én.

Forrás: Zenit

Fotó: Carmelite.com

Magyar Kurír
(vn)

Kapcsolódó fotógaléria