Lourdes-i témahetet tartottak a mosonmagyaróvári Hildegard Óvodában

Kishírek – 2023. február 16., csütörtök | 15:03

A lourdes-i Mária-jelenés 165. és a mosonmagyaróvári óvoda melletti lourdes-i kápolna építésének 140. évfordulója alkalmából emlékező témahetet tartottak a mosonmagyaróvári Hildegard Óvodában február 6. és 10. között. Szabóné Pinke Zsuzsanna beszámolóját szerkesztve közöljük.

Intézményvezetőnkkel, az óvodapedagógusokkal és Bodó Zoltán atyával, az óvoda püspöki biztosával karöltve megterveztük a hét eseményeit, tevékenységeit. Célunk az volt, hogy a lourdes-i történetek megismerésével, a megélt élmények által megéreztessük gyermekeinkkel, hogy a Szűzanya az örök boldogságunk érdekében kézzelfogható közelségbe hozza számunkra a természetfölötti valóságot.

Ezekre a napokra készülődve hála és büszkeség töltötte el szívünket, hogy a neogótikus kápolnánkat a Franciaországban történt Mária-jelenés emlékére ajánlották fel. Ez a meghitt hely az imának, áhítatnak kitüntetett helye, ahol a Szűzanya közelségét érezhetjük. Több évtizede az óvodás gyermekeink lelki épülésének helyszíne, ahol megfogalmazhatják egyéni felajánlásaikat a Szűzanya számára.

A tudatosan felépített heti megismerési folyamat részeként a gyermekek megnézték Szent Bernadett élettörténetét. A témához kapcsolódó vizuális és kézműves tevékenységekben kiélhették alkotási vágyukat. Az elkészült rajzokból, festményekből és a szülők által felajánlott lourdes-i kegytárgyakból ünnepi imasarkot, kiállítást rendeztek a csoportok, melyeket megcsodálhattunk egymásnál.

„Csendes percekben” időt és alkalmat adtunk a gyermekeknek az elcsendesedésre. Kapcsolatteremtő játékokkal vezettük rá őket a társaikkal való szeretetteljes viszony ápolására, mely bizony folyamatos gyógyulásra, javításra szorul. A Szűzanya közbenjárását kértük, a gyermekek és az itt dolgozók hitbeli és lelki növekedéséért. A Zoltán atya vezette elmélkedés csendjében megérezhették azt a titkot, amit Lourdes sugároz. Érzelmileg megérintette őket a kis Bernadett története. Együttérzést, csodálatot váltott ki a kislány mély hite és sorsa.

Óvodánk emlékezésének bizonyos programjait megnyitottuk a magyaróvári egyházközség hívei és az érdeklődők számára. Így meghallgathatták Martinschich Balázs történész-muzeológus előadását a lourdes-i kápolnánk történetéről. Szűz Mária Királynő és Szent Gotthárd-plébániatemplomban pedig közös imádságban és éneklésben vehettünk részt a hívekkel, Zoltán atya vezetésével. Az elkészült gyermekalkotásokból kis kiállítással örvendeztettük meg az érdeklődőket.

A gyermekek örömteli készülete, a közösen megélt élmények, események elindítottak egy olyan lelki folyamatot, amely közösségünk lelkiségének gazdagodásához, hitünk megerősítéséhez vezetett.

Szöveg: Szabóné Pinke Zsuzsanna

Forrás: Győri Egyházmegye

Fotó: Hildegard Óvoda, Mosonmagyaróvár

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria