Ma ér véget a szalézi ifjúsági szinódus Olaszországban

Megszentelt élet – 2024. augusztus 16., péntek | 13:21

Hosszú hónapokig tartó, több szinten végzett előkészület után augusztus 11-én, vasárnap kezdődött meg a szalézi ifjúsági szinódus a szalézi karizma bölcsőjénél, a Torinóhoz tartozó Valdoccóban. A zsinatnak két magyar résztvevője is van: Kerek Petra és Takács Benedek. Az augusztus 16-i zárómisén búcsúzik a rendfőnökségtől Ángel Fernández Artime bíboros.

Közel 300 fiatal érkezett a hét szalézi régió 83 országának képviseletében Valdoccóba, hogy ők legyenek a szalézi ifjúsági szinódus valódi főszereplői. Rajtuk kívül – többek között – szaléziak és a Segítő Szűz Mária Leányai rend tagjai is részt vettek az eseményen, de csak a fiatalok szavazhattak a közgyűlésen.

Vasárnap reggel a valdoccói Teatro Grandéban került sor a megnyitóünnepségre. Ezután a fiatalok egy délelőtti és délutáni foglalkozás keretében zarándoklatot tehettek Torinóban a Don Boscóhoz kötődő helyekre. Délután külön beszélgetést tartottak kifejezetten a zsinat kiscsoportjainak moderátorai és előadói számára, majd mindannyian együtt vettek részt a Segítő Szűz Mária-bazilikában a vasárnapi szentmisén, amelynek Ángel Fernández Artime bíboros, rendfőnök volt a főcelebránsa.

A szentmise kezdetén a rendfőnök hangsúlyozta, hogy a szinódus célja messze túlmutat a játékokon és az énekeken. Emlékeztette a gyűlést, hogy a találkozó egyedülálló lehetőség arra, hogy együtt dolgozzanak, figyelmesen meghallgassák egymást, és értelmes párbeszédet folytassanak a mai fiatalok álmairól és törekvéseiről. Szavai mély visszhangot keltve megteremtették, hogy a résztvevőket a komoly elmélkedés és az előttük álló munka iránti elkötelezettség jellemezze.

A szentmise különösen megható pillanata volt a felajánlás, amelyben egy hőlégballon-másolat jutott szerephez. Ez a kis hőlégballon szimbolikusan minden résztvevő álmait vitte fel az égbe, kézzelfoghatóan megjelenítve azokat a reményeket és törekvéseket, amelyeket a fiatalok gondolatban a szinódusra magukkal hoztak.

Este a résztvevőket átszállították a Castelnuovo Don Bosco melletti Colle Don Boscóba, ahol a másnapi program zajlott. Augusztus 12-én volt az első munkaülés az „Az álmokat a szívben hordozzák” mottóval, majd a résztvevők meglátogatták Don Bosco gyermekkorának helyszíneit Castelnuovo Don Boscóban. Délután a fiataloknak módjuk nyílt a zsinati Instrumentum Laboris (munkadokumentum) tanulmányozására, ezt követően kis körökben beszélgettek, majd sor került a vita első szakaszára. A nap rózsafüzérrel zárult.

Augusztus 13-án, kedden a fiatalok az újonnan felavatott Álomréten gyűltek össze, és megosztották elképzeléseiket Don Bosco kilencéves kori álmáról. Ezt követte az Álmok kereskedője című ülés. Kora délután újabb közgyűlést tartottak az Álomréten, hogy megosszák, mi derült ki a munkadokumentum előző napra vonatkozó, első részének tanulmányozásából; majd kiscsoportokban a dokumentum második és harmadik részével foglalkoztak. Este a színházban záró előadásra került sor Az álmok cirkusza címmel, ami egy különleges bűvész- és cirkuszshow volt.

Az első két nap menete ismétlődött a harmadik napon, 14-én, szerdán a Jó Pásztor álma című foglalkozással; valamint az előző napi kis körök reflexióinak közgyűlési megosztásával délelőtt és délután. A nap fénypontja az Szalézi Ifjúsági Mozgalom (MGS) által szervezett vásár, az úgynevezett „Álmok udvara” volt; majd Nagyboldogasszony ünnepére tekintettel szentségimádással egybekötött virrasztást tartottak.

A zsinat közbenső napjain (augusztus 12–14.) minden reggel, a foglalkozások megkezdése előtt minden fiatalnak lehetősége volt szentmisén részt venni az alsó bazilikában; ebéd után pedig gyónási lehetőséget biztosítottak.

Augusztus 15-én, csütörtökön Mária mennybemenetele ünnepén a nap ünnepi szentmisével kezdődött és az esemény egyik központi eseményével folytatódott: az ifjúsági fórummal, amelynek része volt a rendfőnökkel való találkozás is a Mindig az álmok formálják a világot című program során. Ezzel egy időben a szövegelőkészítő csoport megkezdte a záródokumentum tervezetének kidolgozását, délután pedig a szöveg felolvasása után a közgyűlés ismertette valamennyi értékelését és javaslatát. A közös működési irányvonalak jóváhagyását a végleges dokumentum későbbi kidolgozása követi majd. A tulajdonképpeni zsinati nagygyűlés után még maradt idő az Ige ünneplésére az Álmodozás című programmal.

Végül augusztus 16-án, pénteken, Don Bosco 209. születésnapján kerül sor a tapasztalatok értékelésére és a rendezvényt lezáró ünnepi szentmisére, amelynek Ángel Fernández Artime bíboros a főcelebránsa, akinek ez lesz az utolsó hivatalos szereplése a szalézi rend rendfőnökeként.

Forrás: Szaléziak.hu, Infoans.org

Fotó: Infoans.org

Magyar Kurír
(asz)

Kapcsolódó fotógaléria