Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetésben részesült Urbán Erik OFM

Külhoni – 2024. szeptember 17., kedd | 9:47

Hat közösségét szolgáló székelyföldi személyiséget tüntetett ki Sulyok Tamás, Magyarország köztársasági elnöke az augusztus 20-i magyar államalapítás ünnepe alkalmával. Az elismeréseket Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője és Dolhai István főkonzul adta át szeptember 13-án, pénteken este a csíkszeredai külképviseleten.

A magyar állami kitüntetések átadási ünnepsége a magyar himnusz eléneklésével kezdődött.

Többek mellett Urbán János Erik ferences szerzetes, a Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Ferences Rendtartománya provinciálisa, a gyulafehérvári főegyházmegye megszentelt élet intézményeiért felelős érseki helynöke a nemzeti és vallási önazonosság megőrzése iránt elkötelezett lelkipásztori szolgálata, a csíksomlyói pünkösdi nagybúcsúk megszervezésében vállalt kiemelkedő szerepe elismeréseként a Magyar Érdemrend lovagkeresztje kitüntetést vehette át.

„1981-ben Krasznabélteken született Urbán János. Erik testvér szerzetes papi elhivatottsága, lelkülete, jó szervezőkészsége korán megmutatkozott, hiszen teológiai tanulmányait, szerzetesi örökfogadalmát és 2008. július 19-én történt pappá szentelését követően a Kisebb Testvérek Szent István Királyról Nevezett Erdélyi Rendtartománya hamar kitüntette bizalmával: Kaplonyban rövid segédlelkészi szolgálata után 2009-ben kinevezte a helyi közösség házfőnökének, valamint a rend provinciai titkárának, amely funkciókat 2011-ig töltötte be.

Hogy jól kamatoztatta a rábízott talentumokat, azt további szerzetesi élete és szolgálati feladatai is bizonyítják: 2011-ben Csíksomlyóra helyezték kegyhelyigazgatónak, 2013-tól pedig a tartomány vezetőtestületének, úgynevezett definitoriumának tagja lett. A csíksomlyói kegytemplom igazgatójaként 2011-től 2019-ig ő szervezte a pünkösdszombati csíksomlyói fogadalmi nagybúcsút, különös tekintettel a liturgikus programokra. Ugyancsak a Székelyek Nagyasszonya szentélyének őreként elhivatottan folytatta elődei munkáját – évente részt vett az európai nemzeti Mária-kegyhelyeket tömörítő Európai Máriás Háló konferenciáin, amelyeken »láthatóvá« tette a csíksomlyói kegyhely gazdag lelki életét a nagyvilág számára, hozzájárulva ahhoz, hogy a Romániát képviselő székely-magyar kegyhely bekapcsolódhasson a nemzetközi vérkeringésbe, illetve hogy az ott szerzett tapasztalatok a helyi viszonyokra alkalmazva használhatók legyenek a ferences közösség és a hívek javára.”

A kitüntetések átadása után Brendus Réka, a Miniszterelnökség nemzetpolitikai főosztályvezetője azt mondta: mindannyiunk számára nagy öröm, hogy már több mint három évtizede a magyar állami kitüntetéseket, szakmai díjakat, elismeréseket nemcsak magyarországiak, hanem határon túli magyarok is megkaphatják.

„Tudjuk, hogy az elismerésekkel mindig teljesítményeket díjaznak, és a teljesítmények mögött emberek, közösségek állnak. Számunkra természetes, hogy ezek közül mindegyikünkhöz hasonlóan végzik a saját munkájukat, élik a saját területüket, viszont azt nem tudjuk, csak ők, hogy mennyi időt vesznek el ezzel a családjuktól, mennyi időt vesznek el a szabadidejükből, a pihenőidejükből.

Annak ellenére, hogy különböző területeken végzik a munkájukat, a tevékenységüket, ugyanazt a célt szolgálják: közösségük szellemi és anyagi gyarapodását.

Erős segítség az, hogy identitásukat, anyanyelvüket, kultúrájukat ápolhassák” – mondta a főosztályvezető. Megjegyezte: a kitüntetések nemcsak a múltról és a jelenről beszélnek, hanem a jövő nemzedékek számára is példát mutatnak alázatos kitartásból, erőfeszítésből, hozzáállásból.

A magyar állami kitüntetések átadási ünnepségét a Ritornello Quartet előadása tette meghittebbé.

A kitüntetési ünnepségről és a többi elismerésben részesültről ITT olvashatnak részletesen. 

Forrás: Hargita Népe/Bíró István; Romkat.ro 

Fotó: Magyarország Főkonzulátusa, Csíkszereda

Magyar Kurír

Kapcsolódó fotógaléria